VŠĮ ZARASŲ LIGONINĖ: SPRENDŽIAMOS PROBLEMOS IR NEŽINOMA ATEITIS

0
71
zarasu baseinas1

Zarasų rajono savivaldybė yra gavusi gyventojų pranešimų, kad VšĮ Zarasų ligoninės baseino ir pirčių komplekse teikiamų paslaugų kainos yra nepagrįstai padidintos. Informuojame, kad VšĮ Zarasų ligoninės baseino ir pirčių komplekse teikiamų mokamų paslaugų kainos yra nustatytos Zarasų rajono savivaldybės tarybos 2015 m. spalio 30 d. sprendimu Nr. T-189 „Dėl Zarasų rajono savivaldybės viešosios įstaigos Zarasų ligoninės teikiamų baseino, pirčių ir kitų paslaugų kainų nustatymo“.

Rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas kreipėsi raštu į VšĮ Zarasų ligoninės direktorių Valdą Guobį, atkreipdamas dėmesį, kad paslaugos turi būti teikiamos griežtai laikantis rajono Savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintų mokamų paslaugų kainų.

Kita aktuali problema, su kuria susiduria VšĮ Zarasų ligoninės pacientai – nėra užtikrintas gydytojo psichiatro paslaugų teikimas. VšĮ Zarasų ligoninė nėra akredituota, t. y. neturi licencijos, todėl negali teikti gydytojo psichiatro paslaugų.

Buvo gautas Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus Jono Narbuto raštas, jame nurodoma, kad VšĮ Zarasų ligoninė nesilaikė teisės aktų nustatytų reikalavimų ir neužtikrino, kad joje dirbtų gydytojas psichiatras. Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas įpareigojo VšĮ Zarasų ligoninės direktorių Valdą Guobį spręsti ir šią problemą.

Padėtį imtasi taisyti – VšĮ Zarasų ligoninė sudarė sutartį su VšĮ Visagino ligonine dėl gydytojo psichiatro paslaugų teikimo.

Kaip žinia, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija planuoja ligoninių pertvarką. Pertvarkos tikslas – užtikrinti šalies gyventojams stacionarių aktyviojo gydymo paslaugų kokybę ir saugumą kartu išsaugant pakankamą šių paslaugų prieinamumą. Sveikatos apsaugos ministerija užtikrina, kad nebus uždaryta nė viena šiuo metu veikianti ligoninė. Svarstoma sustiprinti stacionarių aktyviojo gydymo paslaugų teikimą mažesniame daugiaprofilinių ligoninių skaičiuje, o likusiose ligoninėse plėtoti slaugos, įvairaus pobūdžio ambulatorinių, diagnostinių, dienos stacionaro, reabilitacijos ir kitų paslaugų spektrą, atitinkantį gyventojų poreikius. Planuojama stiprinti greitosios medicinos pagalbos tarnybas ten, kur būtina, įsteigiant papildomas GMP brigadas. Ligoninėse, kurios teiks stacionarines aktyviojo gydymo paslaugas, planuojama įrengti šiuolaikinius priėmimo – skubios pagalbos skyrius, aprūpintus tiek reikiama medicinos įranga, tiek specialiai parengtu medicinos personalu. Taip pat svarstoma įrengti skubios pagalbos kabinetus, suteikiant gyventojams galimybę po darbo valandų kreiptis į budintį šeimos gydytoją dėl skubių, bet nesunkių sveikatos sutrikimų. Tikimasi, kad šis planas bus parengtas ir paskelbtas 2019 m. antrą pusmetį.

Zarasų rajono savivaldybė laikosi pozicijos, kad Zarasų ligoninė ir nė vienas iš šios gydymo įstaigos skyrių neturi būti uždaromas. Priešingai – turi būti stiprinama teikiamų paslaugų kokybė.

Lietuvos savivaldybių asociacija sutinka dėl rajono ligoninių pertvarkos būtinumo. Tačiau tai turėtų būti aptariama su sveikatos priežiūros įstaigų steigėjomis savivaldybėmis, išanalizuojant ir apskaičiuojant, ar būsima pertvarka duos laukiamą rezultatą, ar nenutols nuo rajono gyventojų medicinos paslaugos, ar jos bus suteiktos laiku. Rajono Savivaldybė siūlo, kad planuojama sveikatos priežiūros įstaigų pertvarka būtų vykdoma pagal aiškius ir objektyvius kriterijus, nediskriminuojant rajono ligoninės ir nežeminant jų personalo. Taip pat būtina sukurti transportavimo į ir iš sveikatos įstaigos socialinės pagalbos mechanizmą žmonėms, kurie neturi finansinių galimybių tai padaryti patys.

Rajono Savivaldybė rengia kreipimąsi dėl ligoninių pertvarkos į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą. Jame bus išsakytas svarbiausias reikalavimas: ligoninės pertvarka privalo tarnauti pacientui, o ne įgyvendinti biurokratinius sumanymus, po kurių medicininės paslaugos ne tik netaps saugesnėmis, bet ir daugeliui neprieinamos.

Zarasų rajono savivaldybės informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite