LIETUVOS AKUŠERIAI GINEKOLOGAI REKOMENDUOJA NĖŠČIOSIOMS IR MAITINANČIOMS MAMOMS PASISKIEPYTI NUO COVID-19

0
22
mid news zrs 576 Lietuvos akušeriai ginekologai rekomenduoja nėščiosioms ir maitinančioms mamoms pasiskiepyti nuo COVID 19

Būsimi tėveliai gali būti ramūs – vakcinos nuo COVID-19 yra saugios tiek pastoti planuojančioms, tiek vaikelio besilaukiančioms, tiek kūdikį žindančioms moterims. Lietuvos akušerių ginekologų draugija (LAGD), įvertinusi naujausią mokslinę informaciją, kitų pasaulio specialistų bei atsakingų organizacijų rekomendacijas, teigia, kad skiepytis nuo COVID-19 saugu ir netgi rekomenduojama. Kaip rodo tyrimai, nepasiskiepijusios nėščiosios serga sunkesne koronaviruso forma, todėl vakcinos gali apsaugoti nuo galimų rimtų komplikacijų nėštumo metu. Vis dėlto, suprantant situacijos jautrumą, besilaukiančioms moterims, nusprendusioms nesiskiepyti, sudaroma galimybė testuotis nemokamai.

PRIDEDAMA: LAGD pozicija dėl planuojančių pastoti, nėščiųjų ir žindančių moterų skiepijimo nuo COVID-19 infekcijos.

Dvejonės, ar saugu skiepytis planuojant pastoti, besilaukiant ir žindant kūdikį, kilo dėl to, kad testuojant COVID-19 vakcinas nėščiosios nebuvo įtrauktos į klinikinius tyrimus. Dėl šios priežasties vakcinų gamintojai ir nenurodė, kad vakcinos yra saugios nėštumo metu. Vis dėlto, atsiranda vis daugiau duomenų, įrodančių, kad skiepai – saugūs ir besilaukiančioms moterims. Pvz., šiuo metu JAV nuo COVID-19 jau pasiskiepijo daugiau 139 tūkst. būsimų mamų. Viešai paskelbti tyrimai rodo, jog šioms nėščiosioms suleistos vakcinos veikė taip pat efektyviai kaip ir bendrajai populiacijai, taip pat nepastebėtas joks galimas tiesioginis ar netiesioginis neigiamas poveikis besivystančiam vaisiui ar nėštumo eigai.

LAGD patvirtino, kad planuojančioms pastoti skiepytis vakcina nuo COVID-19 ligos yra saugu, ir atidėti nėštumo planavimo nerekomenduoja. Pasak draugijos narių, nėra jokių mokslinių duomenų, galinčių įrodyti, kad COVID-19 vakcinos galimai turi neigiamos įtakos vaisingumui. 

Visoms nėščiosioms rekomenduojama skiepytis COVID-19 mRNR vakcinomis – „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) arba „Spikevax“ (gam. „Moderna“). Tai galima daryti bet kuriuo nėštumo trečdaliu. Tos pačios vakcinos rekomenduojamos ir žindyvėms.

Skiepytis saugu ir vaisingumo gydymo procedūras planuojančioms moterims. Dėl kartais vakcinos sukeliamo imuninio atsako vaisingumo specialistas šias procedūros gali rekomenduoti atidėti vėlesniam laikui.

Suprantame situacijos jautrumą, todėl besilaukiančios moterys, nusprendusios nesiskiepyti nuo COVID-19 ligos, galės naudotis Galimybių pasu, atlikusios nemokamą PGR tyrimą ir gavusios neigiamą jo rezultatą. 

COVID-19 tyrimui registruotis galima www.1808.lt arba telefonu 1808. Nėščiosioms, norinčioms pasinaudoti galimybe nemokamai testuotis dėl COVID-19 ligos, nereikia kreiptis į prižiūrintį ar šeimos gydytoją. Užtenka atvykus į mobilųjį punktą turėti asmens dokumentą ir nėščiosios kortelę, kuriuos reikės pateikti atsakingam specialistui. Svarbu žinoti, kad neigiamas PGR tyrimo atsakymas galioja 48 val. nuo ėminio paėmimo momento.

Primename, kad visi norintieji pasiskiepyti gali registruotis savo vakcinai nuo COVID-19 www.koronastop.lt arba Karštąja linija 1808. 

SAM Spaudos tarnyba

Priedai

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite