ROMUALDO PUČEKO JUBILIEJINĖ KŪRYBOS PARODA

0
53
1

Balandžio 8 d. Dusetų dailės galerijoje atidaryta dailininko, pedagogo, Dusetų miesto Garbės piliečio Romualdo Pučeko jubiliejinė kūrybos paroda sulaukė išskirtinio dėmesio – į parodos atidarymą atvyko gausus bičiulių, kolegų, buvusių mokinių būrys. Daug sveikinimų, gėlių ir dovanų autoriui, tačiau pati didžiausia dovana skirta žiūrovams – įvairiapusė, stilistiškai darni tapybos, keramikos, asambliažų ekspozicija, apimanti net 30 metų laikotarpį. Gėlės įteiktos ir Romualdo gyvenimo mūzai – žmonai Emeritai, kantriai ir pasiaukojančiai, perėmusiai visus buities rūpesčius.

Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas parodos atidaryme kalbėjo, kad Romualdo Pučeko kūrybą dažniausiai matome grupinėse parodose, o štai autorines dailininkas rengia retai. Tačiau kūrėjo darbai mus lydi ne tik parodose – paveikslai ir keramika pasklidę po namus, skulptūras regime parkuose, atmintinose istorinėse vietose stovi jo sukurti paminklai ir koplytstulpiai, įstaigoms, mokykloms sukurti įsimintini logotipai. O kur dar sieninė tapyba, grafika, medaliai, ekslibrisai… Na, o daugiausiai metų bei jėgų atiduota pedagogikai, dėstymo metodikos sukūrimui, kuria dabar naudojasi daugybė dailę dėstančių pedagogų. Romualdas Pučekas taip pat buvo vienas iš Dusetų dailės galerijos įkūrėjų, kartu su dailininkais pedagogais Alvydu Stausku ir Eugenijumi Raugu 1995 metais.

Atidarymo metu Romualdas Pučekas kalbėjo: „Universalumas kūryboje ne tik privalumas, bet ir bėda, nes negali susikoncentruoti ties vienu dalyku, tačiau mane visuomet žavi naujos technologijos. Šiai parodai atrinkau paveikslus, derančius su keramikos geometrinėmis struktūromis, kurias visada mėgau. Niekada nebuvau didelis pleneristas, labiau esu dirbtuvių dailininkas, nors pleneruose nutapau ir realistinių paveikslų. Šioje parodoje yra du didelio formato tapybos darbai muzikos ir teatro tematika, kuriuos nutapiau 1992 metais Zarasų kultūros centrui. O keramika mano gyvenime – nuo vaikystės, kuomet su draugais bėgdavom į šalia esantį molio karjerą ir lipdydavom švilpynes, žvėrelius, paskui visa tai „išdegdavom“ saulėje. Tad keramika visą laiką šaukė „čia tavo vieta, imk molį ir lipdyk!“ Mano gyvenimas buvo griežtai padalintas į dvi dalis – pedagogika ir dailė. Rašiau naujas metodikas, programas, skaičiau pranešimus Lietuvoje ir už jos ribų – Rygoje, Taline, Taškente… Studijų metais dailės pedagogikos mūsų nemokė. Mokytojo, dailininko, vėliau mokyklos pavaduotojo, direktoriaus Raimondo Gapšio rūpesčiu 1972 m. K. Būgos vidurinėje mokykloje buvo įvestas sustiprintas dailės mokymas. R. Gapšys buvo labai tolerantiškas ir liberalus, turintis didelę patirtį, tad leido improvizuoti, ieškoti naujų kelių, gilintis. Mūsų mokiniai savo piešiniais garsėjo, tad buvo labai gaila, kai reformų metu panaikino sustiprintą dailės mokymą. Renovavus Dusetų šaulių namus, dailės mokykla buvo sujungta su muzikos, tad išliko ir gyvuoja, joje tebedėsto geri mokytojai, prisijungia naujų, tad svarbiausia, kad tik vaikų būtų… Dėkoju visiems atėjusiems manęs pasveikinti – jūsų palaikymas iššaukia vidinę energiją, kuri galbūt pažadins naujas idėjas. Ačiū Alvydui, sėkmingai vadovaujančiam Kultūros centrui Dusetų dailės galerijai – sunku būtų rasti kitą tokį pasišventusį šiam reikalui žmogų.“ Parodos autorių pasveikino Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys Rimantas Jurevičius, kolegos iš Dusetų, Zarasų, Utenos meno mokyklų, Lietuvos keramikos karalius Vytautas Valiušis, taip pat būrelis dailininkų, atvykusių iš Antalieptėje vykusio plenero. Visi dėkojo parodos autoriui už suteiktas žinias, kūrybinę motyvaciją, jo pakylėjančią kūrybą. Kviečiame apsilankyti parodoje iki gegužės 6 d.

Vilija Visockienė, nuotr. autorės

***
Gimė 1952 m. sausio 18 d. Pasvalyje. 1970 m. baigė Pasvalio vidurinę mokyklą. 1975 m. baigė Šiaulių pedagoginio instituto (dabar Šiaulių universitetas) dailės fakultetą ir įgijo dailės mokytojo specialybę. 1975–2014 m. dirbo Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje (dabar Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija) dailės mokytoju. Nuo 2003 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys, vienas iš Dusetų galerijos įkūrimo iniciatorių. Nuo 2006 m. dirbo Dusetų meno mokyklos dailės mokytoju. Dailės mokytojas-ekspertas.


2011 m. suteikta Metų mokytojo premija. 2016 m. paskirta D. Bukonto premija už visuomeninę veiklą kultūros ir meno srityje.


2019 m. už nuopelnus Dusetų kraštui suteiktas Dusetų miesto Garbės piliečio vardas. Dusetų dailės galerijos dailininkas, tapytojas. Yra surengęs per 20 personalinių parodų. Tapybos parodos Dusetose (1976,1982 m.), Zarasų krašto muziejuje (1982, 1985, 2004 m.), Ukmergės kultūros rūmuose (1997 m.). Tapybos ir asambliažų parodos Zarasų krašto muziejuje (1995 m.), Rokiškio krašto muziejuje (1996 m.), Šiauliuose (1996 m.), Utenos kultūros rūmuose (1997 m.), Dusetų dailės galerijoje (1997, 2004 m.). Asambliažų parodos Pasvalio M. Katiliškio bibliotekoje (1998 m.), Kaune (1999 m.), Naujamiesčio (Panevėžio r.) dailės galerijoje (1999 m.), Rokiškio krašto muziejuje (2004 m.), Janio Rainio muziejuje (Daugpilis, Latvija, 2006 m.), Ignalinos etnokultūros centre (2006 m.), Vytauto Valiušio keramikos muziejuje (Leliūnai, Utenos r., 2014 m.), Anykščių Sakralinio meno centre Angelų muziejuje (2014 m.). Nuo 1976 m. dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje, Latvijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Rusijoje. Dailininkas yra pastovus Žiemgalos dailininkų plenerų dalyvis, taip pat kūrė Veisiejuose, Rokiškyje, Sudeikiuose ir Zasoje (Latvija) vykusiuose pleneruose. Jo kūrinių yra įsigiję Italijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Latvijos kolekcionieriai. Be aliejinės tapybos dailininkas kuria asambliažus, medinę monumentaliąją skulptūrą ir keramikos dirbinius. Dvi skulptūros pastatytos Dusetų skulptūrų parke. Gyvena Dusetose.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite