ZARASUOSE PAMINĖTA HOLOKAUSTO AUKŲ ATMINIMO DIENA

0
17
1

1943 m. balandžio 19 d. prasidėjęs Varšuvos geto kalinių sukilimas tapo žydų pasipriešinimo simboliu. Naudodami artileriją ir karo techniką, vokiečių kariuomenės daliniai pradėjo planingą Varšuvos geto griovimą ir jo kalinių naikinimą. Keturias savaites geto kaliniai gynėsi nuo pranašesnio priešo, atsisakė pasiduoti ir buvo nugalėti nelygioje kovoje – žuvo apie 13 tūkst. žydų, iš kurių apie pusė sudegė gyvi padegus geto pastatus. 1943 m. gegužės 16 d. Varšuvos geto likvidavimas buvo baigtas.

Įamžinant herojišką geto kalinių kovą, Izraelio Ministras Pirmininkas Davidas Ben Gurionas (1886–1973), Varšuvos geto kalinių sukilime matęs didvyrišką atsaką į antisemitizmo išpuolius, pasiūlė šalyje bei už jos ribų minėti Yom HaShoah – Holokausto aukų atminimo dieną (ją 1951 m. balandžio 12 d. rezoliucija paskelbė Izraelio Parlamentas – Knesetas).

2022 m. balandžio 28 d. Zarasuose Holokausto aukas pagerbė Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, jo patarėjas Vilhelminas Kuzmickas, rajono Savivaldybės tarybos narė Olga Raugienė, Zarasų krašto muziejaus direktorė Danutė Karlienė.

Nuotraukos Petro Ivanovo

Pagal švietėjiško portalo www.zarasu-zydai.lt medžiagą
parengė Zarasų krašto muziejus

2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite