„MAŽO MIESTELIO DIDELI ŽMONĖS“ IŠ KNYGOS „ZARASAI IR ZARASIŠKIAI“ SUTIKTUVIŲ

0
82
1

Penktadienio vakarą Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje įvyko naujos knygos „Zarasai ir zarasiškiai“ pristatymas. Šis vizualiai įspūdingas, tematiškai jautrus albumas, tai savitas „Ežerų žemė“ klubo narių – Rimanto Bikulčiaus, Gintauto Antanavičiaus, Gitanos Kavaliauskaitės, Vasilijaus Kukonenko, Algimanto Navicko, Adolfo ir Stanislovo Sinkevičių – pasakojimas vaizdais apie mūsų miestelio gyvenimą. 207 puslapiuose pateikiamos 194 nuotraukos, kuriuose atsispindi miesto kasdienybės ir švenčių akimirkos, portretinėse nuotraukose atskleistos iškilios asmenybės, puoselėjančios dabarties miesto veidą.

Renginio vedėjos Gražinos Karlaitės nuomone: „Šiame albume naujai atrasime kažką įdomaus mums įprastose vietose… tie keturi metų laikai, atvers mums įspūdingą mūsų krašto erdvių ir gamtos spalvų paletę“.

Renginyje dalyvavo albumo „Zarasai ir zarasiškiai“ sudarytojai, kurie pasidalino patirtimis ir pajautomis rengiant šį leidinį. Knygos koncepciją ir žmonių atranką pristatė vienas iš albumo autorių, foto klubo „Ežerų žemė“ idėjinis vadovas Rimantas Bikulčius. Fotografas džiaugėsi, kad nemažą knygos dalį sudaro kuriantis, veikiantis, pavyzdingas, nusipelnęs Zarasų kraštui jaunimas. Tai kultūros paveldo puoselėtojas Zarasų rajone Arūnas Survila, aktorė, kompozitorė, atlikėja Greta Šepliakovaitė, jaunasis kino operatorius Oskaras Abramavičius, Lietuvos buvimo lede rekordininkas Modestas Stumbrys, verslininkė Agnė Stumbrienė, grupės „Baltos varnos“ atlikėjos Milda ir Teresė Andrijauskaitės, Zarasų rajono Juozo Gruodžio premijos laureatai Simonas Navickas ir Urtė Konošovaitė bei daugelis kitų. Albume taip pat daugiau ar mažiau žinomų verslininkų, politikų, gydytojų, kultūros veikėjų ir kitų profesijų žmonių pavardės.

Į šventinį renginį atvyko Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Jurevičius ir Lietuvos Respublikos vidaus reikalų viceministras, albumo „Zarasai ir zarasiškiai“ idėjos autorius Arnoldas Abramavičius. Svečiai pasidžiaugė, kad turimas pirmasis leidinys, taip išsamiai reprezentuojantis mūsų kraštą. A. Abramavičius priminė, kad pirmoji nedidelės apimties knygelė apie miestą ir jo gyventojus pasirodė dar 2006 m. ir šiandieną, ji yra daug vertingesnė nei tuomet. Nes tai jau istorija. „Turbūt ir knygą „Zarasai ir zarasiškiai” bus daug įdomiau vartyti po 10-20 metų ir prisiminti, kokios asmenybės dirbo ir kūrė Zarasuose, kaip pasikeitė miesto gamta, architektūra“, – dalijosi mintimis politikas.

Viena iš albumo bendraautorių Gitana Kavaliauskaitė pasidžiaugė, kad šalia vaizdo šiame leidinyje atsirado ir žodis, galimybė įausti į tekstą mažiau ar daugiau žinomų poetų, literatų eilių, susijusių su Zarasais.  Fotografas Algimantas Navickas linkėjo šventės dalyviams fotografuoti, įamžinti svarbius įvykius šeimoje, artimas  sau vietas…  Po daugelio metų bus be galo įdomu vartyti nuotraukas ir prisiminti tas džiugias, širdį glostančias akimirkas.

Sveikinimo žodį tarė Lietuvos Respublikos Seimo narys Algimantas Dumbrava, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktorė Aldona Navickienė, Zarasų raj. sav. viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė ir Zarasų profesinės mokyklos direktorė Nijolė Guobienė, prabilusi prasmingais žodžiais: „Nėra ateities be praeities, nėra tautos be istorijos, negyvas miestas, jei neturi apie save albumų ir knygų“.

Renginyje skambėjo „Ąžuolo“ gimnazijos mokinių: dviejų Emilijų, Airingos, Dianos, Adomo, Gilmės atliekamos savo kūrybos dainos pagal poetų Pauliaus Širvio ir Fausto Kiršos eiles. Jaunųjų atlikėjų mokytojas – Gražvydas Gasparavičius.

Gausybė renginio svečių dėkojo knygos sudarytojams už galimybę būti šio albumo puslapiuose. Klubo „Ežerų žemė“ nariai zarasiškiams ir miesto svečiams linki pasitikti ir priimti šią knygą, kuri suteiks malonaus džiugesio ir akims, ir sielai. Knygą rasite Zarasų raj. sav. viešojoje bibliotekoje.

Leidinio leidybą rėmė Zarasų rajono savivaldybė.

Parengė Inesa Dumbravienė,

Zarasų raj. sav. viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene

Nuotraukos autorės

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite