GEDULO IR VILTIES DIENA PAMINĖTA ZARASUOSE

0
23
1

Zarasų rajone įvyko renginiai, kuriuose paminėtos Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienos.

Praėjusio antradienio vidurdienį Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už gyvus ir mirusius tremtinius, politinius kalinius ir partizanus, kovotojus už laisvę. Mišias aukojo parapijos klebonas kunigas dekanas Vydas Juškėnas. Mišiose dalyvavo ir rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, mero pavaduotojas Rimantas Jurevičius, rajono Savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas.

Po šv. Mišių Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas kunigas dekanas Vydas Juškėnas kartu su rajono Savivaldybės meru Nikolajumi Gusevu, mero pavaduotoju Rimantu Jurevičiumi, administracijos direktoriumi Benjaminu Sakalausku šventoriuje prie Kryžiaus kritusiems už Lietuvos laisvę padėjo gėlių krepšelius ir uždegė žvakes.

Po šventų mišių Zarasų krašto muziejuje įvyko Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų minėjimas, skirtas tragiškoms netektims ir pasipriešinimui atminti.

Muziejus pakvietė buvusius tremtinius, rezistentus, jų artimuosius ir visus, kam svarbi mūsų krašto istorija, brangi atmintis, į minėjimą, skirtą pagerbti laisvės kovotojus.

Muziejuje buvo pagerbtos sovietinio genocido ir teroro aukos. Renginio vedėja – muziejaus muziejininkė Rimutė Morozovienė priminė apie šią skaudžią tragediją. Kalbėjęs muziejininkas Vasilijus Trusovas pabrėžė, kad zarasiškiai, pagerbdami okupacijos ir genocido aukas, prisimena sovietmečio represijas, tačiau kartu viliasi daugiau niekada neprarasti laisvės – svarbiausios ir neginčijamos vertybės.

Jaunieji zarasiškiai atliko literatūrinę muzikinę kompoziciją „Birželio ankstų rytą…“. Jos režisierė Gražina Karlaitė.

Minėjimo dalyviai su susidomėjimu klausėsi istorijos mokytojo tremtinio Romo Karlos prisiminimų apie tremties baisumus.

Meras Nikolajus Gusevas palinkėjo zarasiškiams niekada nepamiršti šios skaudžios praeities, visada gerbti žuvusiųjų atminimą ir saugoti savo laisvę.

Daug įspūdžių minėjimo dalyviams suteikė Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Čiūta“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė) padainuotos lietuviškos, o taip pat ir Zarasų krašto dainos, sutartinės apie skausmą, netektį ir sudėtingus išgyvenimus.

Šio renginio metu muziejininkas Vasilijus Trusovas pristatė tremtinės dailininkės Genovaitės Kindurytės-Belžakienės tapybos darbų parodą.

Petras Ivanovas

Nuotraukose – Gedulo ir vilties dienos renginių akimirkos

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite