TARPINSTITUCINIAME SUSITIKIME APTARTA AKTUALI PROBLEMA – SMURTAS ARTIMOJE APLINKOJE

0
21
1

Birželio 16 d. Zarasų rajono savivaldybėje vyko bendradarbiaujančių atsakingų institucijų atstovų pasitarimas, kurio metu aptarta ypač aktuali problema – smurtas artimoje aplinkoje.

Smurtas artimoje aplinkoje dažnai yra paslėptas, išoriškai nepasireiškiantis, todėl sunku yra nustatyti tikrąjį su juo susijusių nusikalstamų veikų mąstą, suteikti nukentėjusiems asmenims pagalbą. Susitikime dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės administracijos, Zarasų rajono policijos komisariato, Zarasų rajono socialinių paslaugų centro, Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus, Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyriaus, Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centro, Zarasų švietimo pagalbos tarnybos ir Zarasų krašto su negalia sąjungos atstovai.

Apie susitikimo bei bendradarbiavimo svarbą, informacijos apie pagalbos galimybes nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje sklaidos būtinumą, kalbėjo Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas.

Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centro pirmininkė, Specializuotos pagalbos centro koordinatorė Elvyra Lasskaja pristatė centro veiklą. Ji pabrėžė, kad pastarieji įvykiai, kuriuos matome viešumoje, rodo, kad smurto problema yra ypač aktuali ir jai turi būti skiriamas svarus dėmesys. Pranešimų apie smurtą šeimose daugėjimas rodo didėjančią visuomenės netoleranciją smurtui, augantį pilietiškumą. Kartu įpareigoja suteikti efektyvią pagalbą smurto aukoms, todėl specializuotų pagalbos centrų vaidmuo tik didėja. Specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje nuo 2012 metų teikia konkurso būdu atrinktos nevyriausybinės organizacijos, vykdančios specializuotos pagalbos centrų funkcijas. Šiuo metu specializuotą kompleksinę pagalbą visoje Lietuvoje teikia 17 nevyriausybinių organizacijų – specializuotos pagalbos centrų, tame tarpe ir Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras, kuris nuo 2022 metų teikia specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims Zarasų rajono savivaldybėje. Specializuotos pagalbos centro koordinatorė Elvyra Lasskaja pastebėjo, kad policijos, specializuotų kompleksinės pagalbos centrų, socialinių įstaigų specialistai yra tam, kad pranešus apie smurto artimoje aplinkoje atvejus, auka daugiau nebepatirtų smurto, o smurtautojas sulauktų atitinkamų pasekmių už savo veiksmus. Jei smurtą artimoje aplinkoje patyręs asmuo priima specializuotą kompleksinę pagalbą, centre jam suteikiama nemokama psichologo ir teisininko pagalba, informacija, konsultacijos, parama bei palaikymas, tarpininkavimas institucijose, pagalba tvarkant dokumentus. Svarbiausia netylėti, kuo anksčiau kreiptis pagalbos.

Zarasų policijos bendruomenės pareigūnai Rosita Gurskaja ir Liudvikas Komka pateikė ir aptarė smurto artimoje aplinkoje Zarasų rajone statistiką, policijos įgyvendintas prevencines priemones, skirtas smurto artimoje aplinkoje netoleravimo skatinimui. Diskutuota apie tai, kaip galima būtų kitų institucijų pagalba plačiau informuoti visuomenę apie pagalbos galimybes smurto artimoje aplinkoje aukoms ir kitais atvejais, nes į policijos organizuojamus susitikimus ateina labai mažai žmonių.

Dažnai kalbame apie smurto artimoje aplinkoje aukas, bet pamirštame, kad pagalba reikalinga ir smurtautojams – apie tai kalbėjo Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Navickienė. Ji sutiko, kad smurtautojas turi atsakyti už savo veiksmus ir turi būti nubaustas, tačiau jo nubaudimas nepašalina problemos, nes jo elgesys nesikeičia ir didžioji dalis smurtautojų vėl smurtauja, po kardomosios priemonės pabaigos vėl grįžta gyventi į tą aplinką, kur gyveno, būna atvejų, kad veda savo auką ir toliau smurtauja. Sukasi užburtas ratas. Pagal atliktus mokslinius tyrimus, smurtinį elgesį keičiančios programos smurtautojams mažina tikimybę smurto pasikartojimui. Šiandiena Zarasų rajone probacijos tarnyba dirba su smurtautojais pagal smurtinį elgesį keičiančias programas. Deja, dėl žmogiškųjų resursų trūkumo tarnyba negali užtikrinti pakankamą programų kiekį savo klientams, todėl prašo kitų institucijų bei nevyriausybinių organizacijų įtraukimo į šios problemos sprendimą.

Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Irena Gaigalienė atkreipė dėmesį į pagalbos teikimą. Svarbu, kad žmonės nebijotų kreiptis į institucijas, kad visos institucijos dirbtų vienam tikslui. Jei žmogus gaus pagalbą vienoje institucijoje, nebijos kreiptis ir į kitą. Ji pabrėžė, kad svarbus yra visuomenės supratimas, kad vaikai ne atimami, o vaikams ieškoma saugi aplinka ir, pirmiausiai, pas giminaičius, artimuosius. Ji pastebėjo, kad gerai yra tai, jog 2021 m. Zarasų rajone nei vienas vaikas, paimtas iš vaikui nesaugios aplinkos, nebuvo apgyvendintas vaikų globos institucijoje, taip pat globojamų vaikų skaičius, lyginant su ankstesniais metais, Zarasų rajone sumažėjo.

Neįgalūs asmenys beveik du kartus dažniau patiria smurtą artimoje aplinkoje ir net tris kartus rečiau kreipiasi pagalbos. Prieš neįgaliuosius dažnai smurtauja juos prižiūrintys ar slaugantys asmenys, kurie gyvena iš neįgalaus asmens gaunamų išmokų. Apie šią problemą kalbėjo Zarasų krašto su negalia sąjungos pirmininkė Olga Ludziš. Ji atkreipė dėmesį, kad tai visuomenės grupė, kuri iš dalies izoliuota nuo informacijos. Dažnai policijos pareigūnai būna vieninteliai, iš kurių gauna informacijos apie savo teises, be to, neįgalieji sunkiau ją suvokia, dažnai ją tiesiog pamiršta. Todėl institucijos turėtų glaudžiau bendradarbiauti, kad ši problema būtų greičiau sprendžiama.

Pasitarimo pabaigoje dalyviai diskutavo, ką galima daryti, siekiant kuo efektyviau padėti nukentėjusiems, aptarė problemas, su kuriomis susiduriama tiriant smurto artimoje aplinkoje atvejus, pasidalinta patirtimi teikiant pagalbą bei kalbėta apie platesnes bendradarbiavimo galimybes, siekiant vieningo tikslo – matyti visuomenę be smurto, o patyrus smurtą – suteikti visapusišką specializuotą kompleksinę pagalbą.

Primename, kad asmenys, galintys tapti smurto artimoje aplinkoje aukomis, arba asmenys, nerimaujantys, kad dėl smurto artimoje aplinkoje gali nukentėti jų artimieji, gali kreiptis https://policija.lrv.lt/ arba skambinti Policijos informacijos telefonu 8 700 60000 ir bus informuoti apie konkrečios gyvenamosios vietos Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų kontaktus.

Kilus pavojui, kai norima išsikviesti policijos pareigūnus, reikia skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Tačiau jei smurtautojas yra šalia ir nėra galimybės skambinti telefonu, galima numeriu 112 išsiųsti SMS žinutę.

Zarasų rajono gyventojams, nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje, specializuotą kompleksinę pagalbą teikia Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras (J. Biliūno g.7, Anykščiai), kuris:
• siūlo pagalbą ir emociškai palaiko;
• suteikia psichologinę pagalbą;
• teikia pirminę teisinę pagalbą;
• tarpininkauja gaunant antrinę teisinę pagalbą;
• informuoja visais rūpimais klausimais ir konsultuoja;
• tarpininkauja kreipiantis į valstybinės bei savivaldybių įstaigas ir institucijas;
• su smurtą patyrusiu asmeniu suderina jam priimtiniausią tolesnės kompleksinės pagalbos teikimo būdą (telefonu, elektroniniu paštu ar susitikus).

Kompleksinė pagalba teikiama nemokamai darbo dienomis nuo 8.00 val. iki 17.00 val.

Telefonas 8 615 45 464, el. p. anyksciumoterys@gmail.com.

Užkirskite kelią smurtui, praneškite apie tai ir ieškokite pagalbos!

2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite