DARBŲ PLANAVIMO PATARIMAI

0
23
34. Darbų planavimo patarimai

Norint pasiekti kasdienius ir ilgalaikius tikslus, svarbu teisingai planuoti savo laiką ir paskirstyti užduotis. Išsiaiškinkime, kaip tai padaryti kuo efektyviau, nepasiklysti rutinoje ir nebijoti darbo.

Kas yra darbų planavimas ir kodėl to reikia?

Tai savo laiko planavimas ir kontrolė, aiškus veiksmų planas norint dirbti efektyviau.

Darbe dažnai atlieka kelias užduotis vienu metu. Dėl netinkamo prioritetų nustatymo, laiko ir energijos toks darbas gali varginti. Rezultatas – emocinis perdegimas, fizinis nuovargis ir sumažėjęs produktyvumas. Darbų planavimas suteikia maksimalią naudą per minimalų laiką. Kalbama ne apie skubėjimą, o apie teisingą darbo dienos organizavimą. Kai visi planai prieš akis, mažiau nervinatės ir nešvaistote laiko.

Jei suplanuosite kiekvieną žingsnį ir atliksite darbus laiku, tikslą pasieksite greičiau. Nes planavimas ugdo mumyse discipliną ir punktualumą. Darbų planavimas padeda:

  • laiku ir be rūpesčių atlikti užduotis;
  • atskirti darbą ir laisvalaikį;
  • nevėluoti ir nepraleisti svarbių susitikimų.

Darbų planavimo patarimai

Surinkome pagrindines rekomendacijas, kurios padidina asmeninį efektyvumą:

  • Pradėkite dieną neskubėdami, kad neeikvotumėte papildomų jėgų ir nervų.
  • Atsikelkite tuo pačiu metu. Tai sukuria discipliną ir turi gerą poveikį savijautai. Kai biologinis laikrodis nuolat yra išderinamas, organizmas išsenka, nebelieka jėgų darbinėms veikloms atlikti.
  • Užduotys darbe, pavyzdžiui: naujos, svarbios, nenumatytos. Kad būtų aiškumo, kategorijas paryškinkite spalva arba simboliu.
  • Atskirkite darbo su kolektyvu, asmeninių darbo funkcijų atlikimo ir poilsio laiką. Kitu atveju tenka nuolat pereiti nuo vienos prie kitos užduoties, tai neleidžia sutelkti dėmesio vienam darbui bei žinoma, vargina.
  • Kiekvienai užduočiai skirkite tam tikrą laiką. Aiškūs terminai motyvuoja, padeda susidoroti su atidėliojimu.
  • Naudokite Pareto taisyklę. Tik 20% sunkaus darbo duoda 80% rezultatų. Todėl neturėtumėte dirbti visą dieną maksimaliu pajėgumu. Nustatykite, kurios užduotys atneša daugiau vertės ir sutelkite dėmesį į jas.
  • Pasirinkite geriausią laiką visoms svarbioms deryboms ir susitikimams. Taigi, nepamiršite susitikimų ir nepavėluosite.
  • Nepamirškite pertraukų siekiant atsipalaiduoti, prasiblaškyti, rasti jėgų naujam proveržiui.
  • Tinkamai išnaudokite laisvalaikį. Mokėkite persijungti, skirkite laiko tam, kas teikia malonumą ir lavina: kalbų mokymasis, sportas, skaitymas, vaikščiojimas gryname ore.
  • Neperkraukite savęs, neprisiimkite papildomų funkcijų ir įsipareigojimų. Dalį užduočių perleiskite pavaduotojams ar kitiems kompetentingiems darbuotojams.
  • Darbo dienos pabaigoje palyginkite planus su pasiektais rezultatais. Susiplanuokite būsimas užduotis. Tai, kas buvo aktualu vakar, šiandien gali būti ne prioritetas.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite