SVAJONIŲ ERDVIŲ MIRAŽAI

0
37
1 297413381 5597041003661348 3560460355670293752 n

Rugpjūčio 12–31 dienomis Zarasų rajono savivaldybės kultūros centre galima apsilankyti Ingos (Pluč) Vaitkevičienės purškiamojo dažymo (spray painting) darbų parodoje „Svajonių erdvių miražai“. Ši paroda – pirmoji tiek autorei, tiek Zarasams. Neįprasta pati piešimo technika (purškiama grafičiams skirtais dažais, naudojamos mentelės, dangteliai, raižoma, tapoma teptuku), įdomiausia matyti piešinio kūrimo procesą, o čia – piešimo-purškimo rezultatas – paroda, kurios darbai sukurti 2021-2022 metais.

Parodos autorė Inga Vaitkevičienė – kūrybiškumo nestokojanti zarasiškė, 15 metų su šeima gyvenusi Airijoje, prieš porą metų sugrįžusi į gimtinę. Keturių vaikų mama mėgsta rankdarbius (gamina papuošalus, siuvinėja paveikslus kryželiu), o naująja kryptimi – purškiamuoju dažymu – susidomėjo prieš ketverius metus. Šventojoje išvydusi šitaip piešiamus paveikslus, negalėjo atitraukti akių nuo paties piešinio gimimo: tokia kūryba tarsi užhipnotizavo, masino, ramino, buvo panaši į savotišką meditaciją. Savarankiškai pasimokiusi spray painting technikos, I.Vaitkevičienė jau netrukus džiaugėsi savo pirmuoju piešiniu, o dabar trečius metus piešia ir džiugina ne tik šeimą, draugus, bet ir visus, besilankančius Zaraso ežero Didžiojoje saloje. Saulėtą, nekarštą, ramią dieną (vėjuotą dieną toks piešimas neįmanomas) saloje galima išvysti I.Vaitkevičienę, kuriančią savo paveikslus, ir netgi įsigyti patikusį darbą. Pasak autorės, pirmiausia jos kūryba susidomi vaikai, tada jų nuostabos šūksnių paskatinti stabteli ir jau ilgam užsibūna suaugusieji. Tokio paveikslo piešimas trunka apie valandą, tad spėjama pabendrauti, daugiau sužinoti apie šią techniką ir pasigrožėti Ingos kūryba. Autorei daug džiaugsmo teikia pats vaizduotę žadinantis kūrybos procesas, į kurį noriai įsitraukia žiūrovai, turintys galimybę stebėti, kaip purškiamų dažų sluoksniuose ir spalvinėje įvairovėje netikėtai veriasi naujos erdvės…

Per trejus metus Ingos sukurta daugiau nei šimtas paveikslų, daug jų padovanota bičiuliams. Šioje parodoje išvysime autorės darbų, kuriuose atskleistos pamėgtos temos: atviros dangaus ir vandenų platybės, kalnų didybė, egzotiškų kraštų mistika. Išdidžiai žengiantis elnias, atnešantis svajonę – saulėtą jūros blyksnį, pilnaties sidabre netrukus ištirpsiantys burlaiviai, mįslinga katė mėnesienoje, pienės pūko ar smilgos trapumas, sapnų gaudyklėje besisūpuojančios vizijos, į svajonių krantą plaukiantis laivas… Dangaus ir žemės erdvių dermė. Kosmoso ir didmiesčių tematika: planetos, priartėjusios prie dangoraižių virtinių, po skėčiais besislepianti žmonių skuba ir vienatvė milžiniškame mieste. Taip pat ir gimtųjų Zarasų vaizdai. Kiekvienas piešinys – erdvė žiūrovo fantazijoms, svajonių vaizdų miražai.

Gitana Kavaliauskaitė

Nuotraukos iš Ingos Vaitkevičienės asmeninio archyvo

1 294667813 613243150114221 4409503799654934908 n

1 Ingos foto

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite