EUROPOS PAVELDO DIENOS ANTAZAVĖJE

0
39
mid news zrs 973 20220916 122606

Rugsėjo 9–18 dienomis visoje Lietuvos jau 29-ąjį kartą vyko Europos paveldo dienos. Prie šių renginių prisijungė ir Zarasų rajono savivaldybės administracija, kuri rugsėjo 16 dieną organizavo Europos paveldo dienoms pažymėti skirtą istorinę-pažintinę ekskursiją į Antazavę.

Europos paveldo dienos renginys prasidėjo Zarasų rajono savivaldybės mero Nikolajaus Gusevo sveikinimo žodžiu Zarasuose. Vėliau visi susirinkusieji vyko į ekskursiją Antazavėje.

Ekskursija „Kultūros paveldo židinys Antazavėje“ sudarė galimybę geriau pažinti greta esantį kultūros paveldą, suvokti jo vertę, žadinti susidomėjimą juo, įsitraukti į jo išsaugojimą.

Klausytojai aplankė Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčią, susipažino su jos architektūra, istorija. Europos paveldo dienų minėjimo proga kunigas Vytautas Dagelis supažindino klausytojus su bažnyčios vidaus architektūra, joje esančiais meno kūriniais. Visi buvo nustebinti, kad Dievo Apvaizdos bažnyčioje įrengtas konsekruotas naujas altorius, į kurį įdėta Motinos Teresės Kalkutietės relikvija.

Vėliau visi klausytojai ir svečiai buvo pakviesti aplankyti Antazavės dvarą, kurio tvarkybos ir rekonstrukcijos darbai baigti 2021 m.

2022 m. Europos paveldo dienų tema – tvarus paveldas. Antazavės dvaras – tai vienas iš kultūros paveldo puoselėjimo, saugojimo ir tvarumo pavyzdys Zarasų rajone. Aktualizuotas dvaras savo veikla siekia pritraukti kuo daugiau lankytojų, menininkų, turistų pristatydami dvaro veiklas, organizuodami renginius, koncertus, parodas. Ekskursijos dalyviai turėjo galimybę aplankyti grafaitės Emilijos Pliaterytės garbei įrengtą ekspoziciją, pasigrožėti Romualdo Balinsko tapybos paroda. Taip pat visus sudomino Antazavės dvaro bibliotekoje eksponuojami Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčios senieji mišiolai ir kitos bažnytinės knygos.

Dvaro istoriją, ekspozicijas bei parodas įdomiai pristatė kultūrinės veiklos Antazavės dvare koordinatorė Liliana Žutautienė.

Klausytojus sužavėjo, kad ekskursijos metu galėjo paklausti Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos mokinės Saulės Keršytės fortepijonu atliekamų kūrinių.

Nemažiau svarbi ir įdomi Antazavės dvarą supanti parko istorija ir jo išplanavimas, apie jį pasakojo gidas Ramūnas Keršys.

Džiaugiamės, kad šio renginio metu dalyviai galėjo geriau pažinti greta esantį kultūros paveldą, suvokti jo vertę ir išmokti jį saugoti, tausoti ir išradingai naudoti.

Dėkojame Zarasų rajono savivaldybės merui Nikolajui Gusevui, Zarasų rajono savivaldybės administracijai, Zarasų trečio amžiaus universiteto dalyviams, svečiams, Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčios kunigui Vytautui Dageliui, kultūrinės veiklos Antazavės dvare koordinatorei Lilianai Žutautienei, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktoriui Alvydui Stauskui, Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos ir visiems prisidėjusiems prie šio renginio organizavimo.

Renginys finansuotas Zarasų rajono savivaldybės lėšomis.

Zarasų rajono savivaldybės administracijos medžiaga

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite