ŽYMIŲ AKTORIŲ ANSAMBLĮ SUJUNGĘS SPEKTAKLIS „LAISVĖ“ IŠKELIAUJA PO LIETUVĄ

0
28
IMG 1890

Neseniai iš OKT studijos į Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažąją salę persikėlęs Dainiaus Gavenonio režisuotas spektaklis „Laisvė“ leidžiasi į gastroles po Lietuvą. Jau spalio 10 ir 11 dienomis VŠĮ „Darbininkai“ prodiusuojamas darbas pasirodys Utenoje ir Klaipėdoje. Pagal šiuolaikinę kanadiečio Martino Bellemare‘o pjesę statytame spektaklyje, kūrybinė komanda nagrinėja jautrias pasirinkimo ir savižudybės temas. D. Gavenonis čia pats ir vaidina, kartu su nepakeičiama scenos ir gyvenimo partnere Rasa Samuolyte. Jų duetą papildo talentingas jaunosios kartos aktorius Laurynas Jurgelis, šiemet Sidabrine gerve už vaidmenis kine apdovanoti Aleksas Kazanavičius ir Žygimantė Jakštaitė, taip pat Greta Petrovskytė, Vaidas Vilius ir Nerijus Milerius.

Kaip pasakoja R. Samuolytė: „Sprendimas imtis režisuoti šią pjesę Dainiui nebuvo lengvas, juk tema yra sunki ir, visų pirma, mums labai asmeniška.“. Pasirodo, jog aktorių duetas pjesę pirmą kartą išgirdo būdami oro uoste, OKT gastrolių metu. Ją vietoje skaitydama balsu vertė Akvilė Melkūnaitė. Jau tada aktoriams imponavo kūrinio įtaigumas ir netikėtai nutrūkstanti pabaiga. Tad kuo įtraukia „Laisvė“?

Šiandien laisvės tema – ypatingo svarbumo. Laisvė ne tik šalies ir tautos mastu, bet ir jose esantis laisvas žmogus. Idealiomis sąlygomis jis turi galimybę rinktis ir toleruoja kito laisvus pasirinkimus, taip tapdamas šiuolaikinio žmogaus pavyzdžiu, net jei pasirinktų… mirtį. Dažnai susiduriame su požiūriu, kad esame savo likimo kalviai. Išnykus religijos ir tikėjimo principams, nebeliko aukštesnės jėgos už žmogų. Jis kontroliuoja aplinkybes, susikuria save, tad ir mirtį gali rinktis pats. Nenuostabu, kad žmogus, iškėlęs save į tokią atsakingą poziciją, lieka vienišas su savo galia rinktis. Spektaklio kūrėjai ryžtasi kalbėti apie laisvės ribas ir kokią atsakomybę turime prieš save ir kitus asmeninės laisvės akivaizdoje.

„Šis spektaklis tikrai nėra apie tai „o jei nepatiks?“. Tai – ne toks darbas.“, – sako R. Samuolytė – „Iš esmės pjesė griežta, lakoniška ir rasti santykį, kaip papasakoti sudėtingus personažų pasirinkimus, buvo mūsų paieškų laukas: kaip apie tai kalbėti, kaip pateikti, kaip suvaidinti. Nesinori būti per toli nuo personažo, ir per arti – nežinia, ar reikia prisitraukti; ir iš repeticijos nepabėgsi, ir namie nepasislėpsi (juokiasi). Su režisieriumi juokavome, kad kai tenka kartu dirbti, gyventi kartu pasidaro lengviau, bet nebėra kada. Nesame iš tų, kurie išėję iš teatro uždaro duris ir viskas baigiasi, – tikrai ir namuose pasikalbam apie kūrybą. Vis dėlto šis spektaklis pareikalavo daug pastangų net nekalbant apie laiką, o apie specifinę įtampą. Tai tema, kuri reikalauja atvirumo ir sunkiai leidžia sukurti atstumą.

Scenografiją spektakliui kūrė Nacionalinės premijos laureatas Dainius Liškevičius, šviesas –ryškiausias Lietuvoje šviesų dailininkas Eugenijus Sabaliauskas, kostiumus – Gerūta Navickaitė, vaizdo projekcijų autorė – Aurelija Maknytė, muziką rašė Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas jaunosios kartos kompozitorius Dominykas Digimas.

Spektaklį galite pamatyti Utenos kūrybinių industrijų centre “Taurapilis” – 2022 m. spalio 10 d., 18 val.

Bilietus platina – bilietai.lt

https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/teatras/utena-martin-bellemare-laisve-367022/

Laisve foto Evaldas Visockas

Laisve 1 foto Evaldas Visockas

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite