ŽELDINIAI ZARASUOSE ŠALINAMI LABAI ATSAKINGAI

0
31
mid news zrs 770 migles foto 002

Zarasų miesto bendruomenėje pasigirsta nuogąstavimo balsai dėl kertamų medžių rajono centre. Pasigirsta protestai, siekiantys sustabdyti medžių, puošiančių mūsų miestą, kirtimą. Suprantama, visiems su žaliuoju rūbu atsisveikinti visada sudėtinga. Bet būna taip, kai tai padaryti būtina. O keliamas triukšmas dėl senų medžių, dažnai menkaverčių ir savaime išaugusių krūmų kirtimo yra nepagrįstas ir kritika rajono Savivaldybės administracijai, interpretacijos ir spekuliacijos dėl šalinamos augmenijos yra be pagrindo.

Kiekvieno medžio kirtimo atvejis yra vertinamas individualiai ir atsakingai. Zarasų rajono savivaldybės kompetentingi Želdynų priežiūros ir tvarkymo komisijos nariai apžiūri želdinius, įvertina jų vertę, būklę, augimo vietą ir kitas aplinkybes ir tik tada priima sprendimą, ar reikia medį šalinti, ar ne. Pjūklo sulaukia tik džiūstantys, fiziškai pažeisti, dėl netaisyklingos šakų lajos bei kitaip keliantys pavojų žmonių turtui sveikatai ar net gyvybei. Medžiai suteikia miesto šeimininkams ir kitokių rūpesčių. Rudenį krentant lapams, dalis jų patenka į lietaus nuotekų sistemą, dėl to dažnai ją užkemša.

Žmonės vaikšto šaligatviais, gatvėmis važinėja automobiliai, tad esant stipresniam vėjui ar staiga iškritus gausesniam sniegui, gali atsitikti nelaimė. Kai kurie medžiai gali lūžti ir esant ramiam orui. Jei tik yra galimybė galima genėti ir tai daroma, tačiau per daugelį metų susiformavę šakų lajai nėra estetiškai išsidėstę. Estetinio vaizdo dažnai neįmanoma pasiekti ir dėl šakų lajos išsidėstymo. Todėl kritikos strėlės medžių kirtėjams yra nepagrįstos. Daugiausia kertamų želdinių yra išaugę savaime, todėl mieste yra nemažai chaotiškai, netinkamose vietose išdygusios ar pasodintos, išsikerojusios augmenijos, kurią reikia persodinti arba pašalinti. Tai daroma ir dėl to, kad miesto gatvėse, kvartaluose augmenija bei jauni želdiniai, taip pat kurie bus pasodinti ateityje, turėtų geresnes sąlygas augti ir, kad jie mūsų mieste kurtų jaukumo bei saugumo jausmą.

Pažymėtina, kad rajono Savivaldybė nuolatos sulaukia prašymų, skundų dėl medžių keliančių pavojų, taip pat prašymų pašalinti juos. Apie pavojingus medžius Zarasuose pranešama ir socialiniuose tinkluose.

Dėl senų medžių Zarasų miesto gyventojai turėjo daug problemų. Šią vasarą nuvirtę medžiai Vytauto gatvėje nukrito ant stovėjusių automašinų. S. Nėries gatvėje virto senas didžiulis klevas ir mažai truko, kad jis neužvirstų ant medinio namo stogo.

Priminsime dar sykį ir pasakysime, kad su pavojingu žaliuojančiu rūbu Zarasai atsisveikina labai atsargiai. Ir visada galvojama apie ateitį. Numatoma jau kitų metų pavasarį, gatvėse, kuriose buvo gausiau pašalinta medžių pasodinti jaunus medelius. Tai bus jauni, gražūs ir sveiki medeliai, kurių sodinimas bus finansuojamas Zarasų rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšomis. Miestas yra urbanizuota teritorija, todėl ir želdynai turi nekelti pavojaus zarasiškiams ir miesto svečiams.

Rajono Savivaldybės informacija
Nuotraukoje – Vytauto gatvėje Zarasuose per audrą šalia medžių stovėjo automobiliai.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite