ZARASŲ RAJONO JAUNIMO ATSTOVĖ – PROJEKTE SERBIJOJE

0
19
mid news zrs 446 309048147 5647157815350013 4792581704225722749 n

Š. m. spalio 7–13 dienomis Serbijoje vyko jaunimo mainų programos projektas „Engage connect empower“, finansuojamas ERASMUS + programos lėšomis. Projektą įgyvendina partneriai iš Maltos, Serbijos, Rumunijos bei Lietuvos.

Šio projekto formatas – jaunimo mobilumas ir patirčių mainai pagal Erasmus+ programą, o pagrindinės vystomos temos – kultūra ir tradicijos, aplinkos apsauga ir kova su klimato kaita, jaunimo įtraukimas per ES mobilumo programas ir pagrindinių kompetencijų ugdymas.

Projekte „Engage connect empower“ dalyvavo dvi grupės iš Lietuvos, tai Cirko meno asociacija ir VšĮ Euroregiono „Ežerų kraštas“ direktorato biuras (toliau – „Ežerų kraštas“). „Ežerų kraštas“ delegavo 7 jaunimo atstovus iš Zarasų, Ignalinos, Utenos, Švenčionių rajonų ir Visagino savivaldybių nemokamai dalyvauti tarptautiniame projekte. Zarasų rajonui atstovauti buvo deleguota dusetiškė Kamelija Mazūraitė.

Į Serbiją atvyko ir kiti šio projekto partneriai bei dalyviai – Isla vietos tarybos atstovai (Malta), Bela Palanka savivaldybės deleguoti atstovai (Serbija), asociacijos „Stebuklinga skrybėlė“ atstovai (Italija) ir kultūros asociacijos ARTEC atstovai (Rumunija). Dalyvių atrankos metu buvo akcentuota, kad kviečiami aktyvūs, pilietiški ir europietiški 18–25 m. amžiaus jaunuoliai.

Pirmoji projekto diena prasidėjo nuo miestų, iš kurių atvyko projekto dalyviai, pristatymo. Pristatant Zarasų kraštą, buvo pabrėžtas gamtos grožis, ežerų gausa, pristatyta Zaraso ežero Didžioji sala, apžvelgti joje vykstantys renginiai bei trumpai papasakota apie vienu seniausiu Europoje tituluojamą Stelmužės ąžuolą. Dalyvius sužavėjo fotografijose matomas Zarasų krašto kraštovaizdis ir lankytini objektai, sukėlę norą dalyviams ateityje aplankyti mūsų karštą. Tarp projekto dalyvių iš Maltos buvo besilankiusių Zarasuose, kurie tuomet jiems paliko labai šiltą įspūdį.

Išklausę prezentacijų ir susipažinę, apžiūrėjome Bela Palanka miestą. Šis miestas nėra didelis, laikomas vienas skurdžiausių Serbijoje. Nepaisant to, šis miestas turi gražų ir jaukų parką bei įspūdingo grožio cerkvę. Projekto dalyviai turėjo galimybę apsilankyti muziejuje, susipažinti, kaip atrodo Serbijos tautiniai drabužiai ir kaip pagal senus papročius gaminami modernūs drabužiai šiandien. Vėliau vyko kūrybinės vilnos vėlimo dirbtuvės.

Pirmąją dieną vainikavo projekto šeimininkų vakaras, kurio metu jie pristatė savo šalies papročius, istoriją, kultūrą, žymiausius žmones, mokė šokti serbiškus šokius ir kvietė degustuoti nacionalinius patiekalus.

Antroji projekto diena prasidėjo išvyka į Serbijos sostinę Belgradą, aplankant įspūdingo aukščio Belgrado televizijos bokštą, iš kurio atsivėrė miesto grožis. Vėliau projekto dalyviai galėjo pasivaikščioti po Belgrado centrą, susipažinti su vietiniais žmonėmis, paragauti vietinio maisto. Grįžus iš sostinės, Rumunijos atstovai surengė savo tautinį vakarą, kurio metu daugiau sužinojome apie šią šalį, jos kultūrą, ragavome rumuniškų patiekalų, klausėmės tautinės muzikos ir šokome tradicinius šokius.

Trečiąją dieną aplankėme Bela Palankos savivaldybę, susitikome su meru ir kitais savivaldybės atstovais. Meras džiaugėsi, kad į Belą Palanką atvyko toks gausūs svečių būrys iš įvairių Europos valstybių. Savivaldybės atstovė dalyviams pristatė šio Serbijos miesto ateities planus, susijusius su ekologija, atliekų rūšiavimu. Svarbu paminėti, kad Lietuva šioje srityje yra žymiai sparčiau pažengusi į priekį. Pavyzdžiui, Bela Palankos savivaldybė dar tik planuoja pirkti atliekų rūšiavimo konteinerius individualių namų gyventojams, o mes šią atliekų rūšiavimo sistemą jau taikome gerokai seniau.

Vėliau projekto dalyviai buvo palydėti į Pirot apskrityje esantį atliekų surinkimo punktą, kur atliekos yra rūšiuojamos, perdirbamos bei siunčiamos pakartotinai gamybai. Susipažinę su atliekų perdirbimo procesu, vykome į muziejų Ponišavlje, pamatėme, kaip gyveno žmonės XIX a., aplankėme ir Piroto tvirtovę bei archeologijos muziejų.

Trečios dienos vakaras buvo skirtas Lietuvai. Dalyviai pristatė šalį, pateikė įdomiausius faktus, pakvietė kitataučius ištarti ilgiausią lietuvišką žodį, surengė viktoriną, laimėtojus apdovanojo lietuviškais šokoladukais. Projekto dalyviai buvo pakviesti šokti lietuviškų tradicinių šokių ir paragauti lietuviškų gardumynų: šakočio, tinginio, lietuviškų saldainių, lietuviškų sūrių. Po lietuviško vakaro maltiečiai surengė savo tautinį vakarą, kuriame netrūko šokių, dainų bei gardžių ir tradicinių patiekalų.

Ketvirtąją dieną projekto veiklos persikėlė į Golubac kaimelį, kuris yra pasienyje su Rumunija, ten aplankėme išskirtinio grožio pilį. Po ekskursijos pietavome ant Dunojaus upės kranto, kur galėjome pasimėgauti upės vaizdais.

Sugrįžus į Belą Palanką miestą, atstovai iš Italijos surengė savo vakarą, kur be kultūrinio paveldo pristatė viso pasaulio pamėgtą kulinarinį paveldą – pastą Carbonarą bei picas.

Paskutinė šio projekto diena buvo skirta atgauti jėgas. Dalyviai buvo pakviesti į SPA pasidžiaugti vandens pramogomis ir procedūromis. Vėliau vykome į Vrnjačka Banja centrą, kur galėjome pasigrožėti ten esančiu Japonišku sodu, Meilės tiltu.

Visos projekto dienos prabėgo labai greitai, turėjome daug veiklų, kelionių, susipažinome su naujais žmonėmis, bent trumpam prisilietėme prie vieni kitų kultūros, sužinojome daugiau apie Serbiją ir kitas projekto partnerių šalis, todėl šis projektas buvo labai įdomus ir naudingas kiekvienam dalyviui.

Džiugu, kad tokie projektai yra organizuojami jaunimui, sutelkiant dėmesį į kultūros paveldą, aplinkosaugines ir klimato kaitos problemas.

Dėkoju už galimybę paminėti Jaunimo metus, dalyvaujant projekte „Engage connect empower“ Serbijoje!

Parengė Kamelija Mazūraitė
Nuotraukose – projekto akimirkos

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite