VALSTYBĖS ĮMONĖ LIETUVOS AUTOMOBILIŲ KELIŲ DIREKCIJA PATEIKĖ ATSAKYMĄ DĖL ŠVIESOFORO ĮRENGIMO ZARASUOSE

0
75
sv

Šių metų rugsėjo 22 d. Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius raštu kreipėsi į VĮ Lietuvos automobilių kelių direkciją su prašymu įrengti pėsčiųjų perėjoje reguliuojamąjį šviesoforą. Pėsčiųjų perėja yra sankryžoje, kuri kertasi su valstybinės reikšmės magistraliniu A6 keliu ir Zarasų miesto vietinės reikšmės keliu ZR7415 (Vytauto g. ir Dariaus ir Girėno g. sankirta). Pėsčiųjų perėja reikalinga užtikrinti vaikų saugumą kertant kelio atkarpą, kadangi šalimais yra Zarasų Santarvės pradinė mokykla ir Zarasų Fausto Latėno meno mokykla, kurios yra skirtingose kelio pusėse.

Valstybės įmonė Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija) išnagrinėjo šį prašymą ir pateikė savo atsakymą. Kelių direkcija informavo, kad pėsčiųjų perėjos valstybinės reikšmės keliuose yra remontuojamos / pertvarkomos pagal 2022 m. kovo 1 d. Kelių direkcijos direktoriaus įsakymu Nr. V-27 patvirtintą Pėsčiųjų perėjų ir nežymėtų perėjų pertvarkymo ir atnaujinimo prioritetinę eilę visame valstybinės reikšmės kelių tinkle. Iš viso eilė apima 1573 pėsčiųjų perėjas, kurios neatitinka Pėsčiųjų perėjimo per kelius ir gatves organizavimo taisyklių (toliau –Taisyklės) nuostatų (patvirtintas Lietuvos Respublikos susisiekimo ministro 2020 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu Nr. 3-487), t. y. yra įrengtos netinkamoje vietoje, yra per plačios, nėra apšviestos, trūksta infrastruktūros tęsinių ir pan. Savivaldybės administracijos direktoriaus rašte minima pėsčiųjų perėja į šią eilę nepateko ir jos pertvarkyti artimiausiu metu nėra suplanuota, nes ji yra įrengta taip, kad atitiktų Taisyklių eismo saugos kriterijus:
 
• perėja yra gyvenvietėje;
• perėjos matomumas yra pakankamas;
• leistinas ir faktinis važiavimo greitis ties ja yra iki 50 km/val. (leistiną greitį palaiko greta įrengtas momentinio greičio matuoklis);
• pėstiesiems iki iškiliosios saugos salelės vienu metu reikia pereiti tik 1 eismo juostą;
• pėstiesiems iki kitos gatvės pusės iš viso reikia pereiti tik 2 eismo juostas;
• pėstiesiems iki iškiliosios saugos salelės reikia pereiti apie 5 m važiuojamąją dalį;
• abipus perėjos yra pėsčiųjų eismo infrastruktūros tęsiniai;
• perėja yra apšviesta kryptiniu pėsčiųjų perėjos apšvietimu;
• perėja yra pritaikyta žmonėms su spec. poreikiais ir pan.
 
Kelių direkcija atkreipia dėmesį, kad pėsčiųjų perėja Vytauto g. ir Dariaus ir Girėno g. sankirtoje ne tik atitinka minėtų Taisyklių saugos kriterijus, bet joje yra pritaikytos ir papildomos eismo saugos priemonės (iškili skiriamoji salelė, momentinio greičio matuoklis).
 
Taip pat informuojama, kad parenkant perėjos tipą pagal minėtas Taisykles, kurių nuostatos turi būti taikomos projektuojant kelius ir gatves (rengiant kelių ir gatvių tiesimo, rekonstravimo, kapitalinio ar paprastojo remonto projektus), vertinami ir eismo intensyvumo kriterijai. Šviesoforu reguliuojamos perėjos rengiamos tik tuo atveju, kai yra itin didelis tiek pėsčiųjų tiek transporto priemonių eismo intensyvumas (kai ties pėsčiųjų perėja pravažiuoja daugiau kaip 2100 transporto priemonių per pikinę valandą, o pėsčiųjų kertančių kelią yra daugiau kaip 500, arba nepriklausomai nuo pėsčiųjų eismo intensyvumo, jei keliu pravažiuoja daugiau kaip 3300 transporto priemonių per pikinę valandą). Pažymima, kad remiantis kelio A6 Kaunas–Zarasai–Daugpilis ruože per Zarasų miestą nustatyto metinio paros eismo intensyvumo duomenimis, pikinės valandos eismo intensyvumas yra iki 1000 aut./val.
 
Parengta pagal Valstybės įmonės Lietuvos automobilių kelių direkcijos raštą

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite