KAIP TINKAMAI SUSIDĖLIOTI SPORTO PROGRAMĄ?

0
22
24. Kaip tinkamai susidėlioti sporto programą FOTO

Kuriant periodinę programą (arba bet kurią programą) sportininkams, reikia atsižvelgti į keletą veiksnių. Tai apima veiklos tikslo nustatymą, esamos situacijos įvertinimą ir tikslo pasiekimo taktikos apibūdinimą.

Nesvarbu, ar dirbate su asmeniu, ar su komanda, šie žingsniai yra labai svarbūs kuriant funkcinę treniruočių programą. Individualizuotas, mokslinis požiūris į treniruotes bus sėkmingesnis gerinant žaidėjo kūno rengybą ir, galiausiai, jo rezultatus. Atminkite, kad sportininkai skirtingai reaguoja į tą patį treniruočių stimulą, todėl būtinai sukurkite išsamų visų kintamųjų ir elementų kontrolinį sąrašą. Sporto programa padės viską sudelioti į vietas.

Prieš pradedant kurti programą, nesvarbu, ar ji skirta komandai, ar individualiai, verta pažvelgti į poreikių analizę, kuri yra jūsų sportininkų kontrolinio sąrašo dalis. Tai apima, bet tuo neapsiribojant:

  • Sportininko tikslai
  • Sportinė padėtis
  • Treniruotės amžius (treniruojamas)
  • Ankstesnės traumos
  • Reikalingas atsigavimo laikas
  • Branda
  • Genetika
  • Judėjimo analizė
  • Individualūs fitneso lygiai
  • Treniruočių aplinka
  • Natūrali koordinacija
  • Fiziologiniai reikalavimai
  • Psichologiniai reikalavimai

Baigus poreikių analizę, geriausia pirmiausia apsvarstyti pasiruošimo laiką, o tada patobulinti smulkesnes programos detales, tokias kaip judesių modeliai, turimi ištekliai, pratimų pasirinkimas ir rinkiniai / pakartojimai. Taip pat svarbu apsvarstyti galimybę turėti planą B ir planą C, nes ne visada viskas vyksta taip, kaip tikimasi. Norint ugdyti sėkmingus, stiprius ir sveikus sportininkus, būtina prisitaikyti kaip treneriui.

Štai pagrindiniai mokslinio mokymo principai, į kuriuos reikia atsižvelgti:

Prisitaikymas: kiekvieną kartą, kai sportininkai treniruojasi, vyksta pokyčiai, dėl kurių jie tampa veiksmingesni ir efektyvesni. Sukelia laikiną darbingumo/funkcijos sumažėjimą, po kurio seka adaptacija, kuri pagerina funkciją ir darbingumą. Treneriai turėtų apsvarstyti galimybę keisti pratimų pasirinkimą kas kelias savaites, nes kūnas prisitaiko ir jam reikia įvairovės, kad jam būtų nuolatiniai iššūkiai.

Poilsis ir atsigavimas: Nors svarbu, kad treniruočių krūvis būtų progresyvus, taip pat svarbu, kad poilsis ir regeneracija būtų suprogramuoti ir suplanuoti. Poilsis ir atsigavimas tarp serijų, tarp pratimų ir tarp treniruočių turėtų būti suplanuotas ir strategiškai išmatuotas, kad būtų išvengta perdegimo ar traumų. Išlaikykite maždaug 360 sekundžių poilsio tarp serijų ir pratimų, atsižvelgiant į kliento tikslą ir kūno rengybos lygį. Norint išvengti perdegimo, rekomenduojama bent vieną poilsio dieną per savaitę; tačiau asmuo turėtų klausytis savo kūno ir, jei reikia, pasiimti papildomų poilsio dienų.

Perkrova: kad pagerėtų kūno rengyba, sportininkas turi nuolat didinti savo atliekamą darbą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite