DĖL GAMTOTVARKOS DARBŲ MELSVOJO GENCIJONO POPULIACIJOS BŪKLĖS PAGERINIMUI ĮGYVENDINIMO ZARASO EŽERO DIDŽIOSIOS SALOS PARKE

0
28
min news zrs 288 Melsvasis gencijonas Gentiana cruciata 2015 07 28

VšĮ „Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas“ įgyvendina projektą „Vandens telkinių Latvijoje ir Lietuvoje ekologinių sąlygų pagerinimas“ (LLI-476 Save Past for the Future), kurio metu atliktas istorinių parkų biologinės įvairovės, želdinių bei pavienių medžių inventorizavimas Pietryčių Latvijoje bei Šiaurės Rytų Lietuvoje. Viena šio projekto teritorijų yra Zaraso ežero Didžiosios salos parkas.

Atlikę šios teritorijos gamtinių vertybių inventorizaciją nustatėme, jog Zaraso ežero Didžiosios salos parkas pasižymi išskirtine biologine įvairove. Parke gausu gamtinę brandą pasiekusių medžių, EB svarbos buveinių bei saugomų rūšių. Viena tokių rūšių – melsvasis gencijonas, kurio augavietės identifikuotos centrinėje salos dalyje netoli pelkės esančioje sausoje, pušaitėmis apaugusioje pusiasalio pievoje. Bendras apytikslis augavietės plotas yra 0,2 ha, gausumas vertinamas iki 50 kerelių. Šiuo metu melsvojo gencijono populiacijos būklė nuolat blogėja dėl pievų bendrijų apaugimo savaiminėmis pušelėmis, todėl žydinčių augalų skaičius kasmet mažėja. Siekiant pagerinti melsvojo gencijono populiacijos apsaugos būklę, rekomenduotina maždaug 0,2 ha plote iškirsti savaiminį pušaičių jaunuolyną, kurio amžius siekia maždaug 10–15 metų bei pašalinti susidariusią biomasę iš teritorijos.

Informaciją pateikė VšĮ „Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas“

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite