PAUKŠČIŲ GRIPO ATVEJAI NUSTATYTI DAR 7-IOSE SAVIVALDYBĖSE

0
59
2 43

Penktadienį, ištyrus rastų paukščių mėginius, 7-iose savivaldybėse nustatytas labai patogeniškas paukščių gripas H5N1 (toliau – LPPG) laukinių paukščių gaišenoms. Zarasų r. sav.  –  4 kirų ir 5 ūpinių žuvėdrų gaišenos, rastos Sartų ežere.

LPPG nustatytas:

– Šiaulių r. sav. – 4 rudagalvių kirų gaišenos, rastos Bubių tvenkinio pakrantėje.
– Klaipėdos r. sav. – 5 kirų gaišenos, rastos Kalvių karjere.
– Vilniaus r. sav.  – 1 gandro gaišena, rasta Galinės k.
– Zarasų r. sav.  –  4 kirų ir 5 ūpinių žuvėdrų gaišenos, rastos Sartų ežere.
– Utenos r. sav. –  2 rudagalvių kirų gaišenos, rastos Alaušo ežero pakrantėje.
– Elektrėnų sav. – 2 rudagalvių kirų gaišenos, rastos Elektrėnų marių pakrantėje.
– Marijampolės m. – 1 rudagalvio kiro gaišena, rasta ,,Poezijos“ parko teritorijoje.

VMVT specialistai LPPG virusu užkrėstas vietas pažymėjo informaciniais ženklais. Židinių vietose kuriuose nerekomenduojamas žmonių lankymasis, laukinių paukščių lesinimas. Taip pat informuotos vietos savivaldybės.

Specialistai dar kartą primena pagrindines apsaugos priemones:

– Nesilankyti vietose pažymėtose „LPPG užkrėsta vieta”, nelesinti laukinių paukščių, vengti kontakto su laukiniais paukščiais.
– Jei kontaktą su laukiniais paukščiais vis dėlto turėjote laikykitės griežtos asmens higienos, jokiu būdu nesilankykite naminių paukščių vietose su galimai virusu užteršta avalyne ir rūbais.
– Esant galimybei rekomenduojama ir apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietą, eliminuoti bet kokią kontakto su laukiniais paukščiais galimybę.
– Laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose.
– Nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti.
– Paukščių gripą galite parnešti ir įsigiję jau sergančių naminių paukščių iš neregistruoto augintojo ar prekybininko. Pirkite naminius paukščius tik iš legalių pardavėjų.
– Medžiotojams rekomenduojama elgtis atsargiai apdorojant paukščius, laikytis biologinio saugumo priemonių, išsivalyti ir dezinfekuoti naudotą inventorių.

VMVT ir toliau vykdys laukinių ir naminių paukščių stebėseną.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite