PASIRINKUSIŲ ĮVEIKTI POPULIARŲJĮ VASAROS IŠŠŪKĮ LAUKIAMA VISOSE LIETUVOS BIBLIOTEKOSE

0
89
VASARA su knyga 1

Vasarai įpusėjus, pusiaukelę pasiekė ir skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“, kurį šiemet jau aštuntą kartą rengia Lietuvos apskričių ir savivaldybių viešosios bibliotekos. Birželio 1 d. paskelbus akcijos pradžią, daugybė azartiškų skaitytojų suskubo registruotis www.vasarasuknyga.lt svetainėje ir ieškoti knygų pagal 5 paskelbtas užduotis. Knygų rekomendacijas pateikė skaitymo skatinimo ambasadorės – muzikos kūrėja Jurga Šeduikytė, iliustratorė Sigutė Ach, rašytoja Ilona Ežerinytė, bibliotekininkai.

Į šių metų šūkį – „Skaitymas tau tinka!“ atsiliepė ir iššūkį priėmė jau arti 18 000 akcijos dalyvių, o iš jų beveik 5 000 jau suskubo ir įveikė iššūkį. Tarp bibliotekų, kurių skaitytojai per pusę vasaros perskaitė daugiausia knygų, rikiuojasi Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Kalnupės filialas, Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Lukšių padalinys, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius, Švenčionių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Pabradės miesto filialas, Jonavos rajono savivaldybės viešoji centrinė biblioteka bei daugelis kitų.

Iki akcijos pusiaukelės perskaitytų knygų TOP 10-uke – Rūtos Šepetys „Tarp pilkų debesų“, Delios Owens „Ten, kur gieda vėžiai“, Ingos Staban „Laisvės kalinė“, Jurgos Vilės ir Linos Itagaki „Sibiro haiku“, Živilės Miežytės „Vilniaus Vilnius“ ir kitos.

Klaipėdos žvejybos uosto rajone įsikūrusios Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Kalnupės filialo vedėja Milda Skutulaitė-Gaubė džiaugėsi akcijoje

„Vasara su knyga“ kasmet noriai dalyvaujančiais savo bibliotekos skaitytojais: „Mūsų bibliotekoje yra suaugusiųjų ir vaikų skyriai, čia įsikūręs vaikų centras „Ruoniukas“. Vaikai, jų tėveliai, jauni ir vyresni žmonės maždaug nuo 20 metų, senjorai labai noriai dalyvauja akcijoje, o kadangi pernai mūsų biblioteka užėmė gana aukštą vietą tarp aktyviausių dalyvių, tai šiemet visi labai pasiryžę nenuleisti kartelės.“ Pasak bibliotekos, kurioje yra apie 1 500 registruotų skaitytojų, vedėjos, žmones motyvuoja ne tik pomėgis skaityti ir noras pasivaržyti su kitomis bibliotekomis, bet ir akcijos rėmėjų įsteigti prizai.

M. Skutulaitės-Gaubės teigimu, kai kurie pensinio amžiaus skaitytojai, iki tol neturėję elektroninio pašto, bibliotekos darbuotojų padedami jį susikūrė, kad galėtų priimti iššūkį:

Žmonėms patinka paskelbtos užduotys, pagal jas ieško knygų, o mes padedame ir skatiname

 

dalyvauti. Kiekvieną žmogų pakalbiname, papasakojame apie akciją ir paraginame dalyvaujant būtinai pažymėti mūsų biblioteką,“ – pasakojo Kalnupės bibliotekos vedėja.

Vienos iš populiariausių Lietuvos atostogų vietų – Druskininkų kurorto – viešosios bibliotekos direktorė Laima Žėkienė teigė, kad akcijoje dalyvaujantys poilsiautojai mielai užsuka į biblioteką: „Džiaugiamės, kad mūsų bibliotekoje aktyviai lankosi ir skaito ne tik druskininkiečiai, bet ir mieste viešintys poilsiautojai. Juk LIBIS skaitytojo bilietas suteikia galimybę keliaujantiems po Lietuvą skaityti knygas bet kurioje bibliotekoje. Skaitytojų patogumui rekomenduojamas knygas pagal iššūkio „Vasara su knyga“ užduotis esame išrikiavę tam skirtose lentynose. Tik gailimės, kad poilsiautojų skaičius neatsispindi mūsų bibliotekos iššūkio rezultatuose – svečiai dažniausiai jau būna užsiregistravę kaip iššūkio dalyviai savo gyvenamųjų vietų bibliotekose. Tačiau ir druskininkiečiai stengiasi neatsilikti ir dalyvauja akcijoje „Vasara su knyga“.

Įsitraukti galima ne tik įveikiant iššūkį ir per vasarą perskaitant 5 knygas pagal paskelbtas užduotis (jas galima rasti čia), bet ir socialiniuose tinkluose – iniciatyvos „Vasara su knyga“ „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose. Dalyviai smagiai rungiasi interaktyviuose konkursuose, galvosūkiuose, gauna vertingas knygų rekomendacijas.

Kaip teigė akcijos „Vasara su knyga“ komandos narė, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotoja Rūta Paukštytė, „Vasara su knyga“ subūrė net 15,5 tūkst. sekėjų socialiniuose tinkluose. Įrašais pasidalinta 2,5 tūkst. kartų. Per vos daugiau nei mėnesį į „Facebook“ ir „Instagram“ paskelbtus konkursus įsitraukė daugiau nei 1 100 dalyvių. Mįslės suvienijo ir įtraukė daugumą Lietuvos bibliotekų – dalintasi įrašais, kviesta dalyvauti ir pasitikrinti savo žinias. „Ši iniciatyva subūrė jaukią virtualią bendruomenę, kurios sekėjai noriai dalijasi mintimis, mėgstamų knygų rekomendacijomis. Iš viso sulaukta beveik 1,5 tūkst. pozityvių komentarų,“ – tikino R. Paukštytė.

Šią vasarą bibliotekos siūlo daugiau nei skaitymo malonumą ir azartą – kartu su įmone

„Hobbyshop“ jos kviečia žaisti stalo žaidimus ir priimti dar vieną – stalo žaidimų – iššūkį. Daugiau informacijos rasite čia.

Nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 d. vykstanti skaitymo skatinimo akcija priimti iššūkį kviečia įvairaus amžiaus ir įvairiais formatais (ne tik įprastas, bet ir garsines, patogaus skaitmeninio formato knygas) skaitančius dalyvius. Akciją „Vasara su knyga“ koordinuoja Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Vilniaus apskričių viešosios bibliotekos bei Lietuvos audiosensorinė biblioteka drauge su Lietuvos savivaldybių viešosiomis bibliotekomis. Taigi,

 

priimti ir įveikti iššūkį padės artimiausia biblioteka. Visi įveikusieji vasaros knygų iššūkį dalyvaus loterijoje, kurios laimėtojų laukia dovanos. Akcijos draugai ir rėmėjai – leidyklos

„Alma littera“, „Nieko rimto“, „Kitos knygos“, „Vaga“, „Aukso žuvys“, „Terra Publica“, labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, įmonės „Dimo“, Antanukas.lt, „Urtės tekstilė“, „Muilo virtuvė“, „Finaneta“, Pazymetas.lt, „Rūta“, „Lieta dėlionės“, „Kavos draugas“, Patogupirkti.lt, mokymosi platforma internete Mokslobaze.lt

Visa informacija apie skaitymo iššūkį, taisykles, registracijos forma ir karščiausios naujienos – vasarasuknyga.lt, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Skaitymo skatinimo akcijos „Vasara su knyga“ organizatorių informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite