GYVŪNŲ AUGINTINIŲ VEISIMAS: KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APSISPRENDUSIEMS TO IMTIS?

0
57
suo ir kate 0

Verslinis gyvūnų augintinių veisimas – veikla, kurios imtis reikia labai atsakingai, ne tik svarbu žinoti ir laikytis šią veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, bet ir turėti kinologijos, biologijos, genetikos, selekcijos, gyvūnų mitybos žinių, taip pat suprasti gyvūnų fiziologinius poreikius, socializaciją, dresūrą – tai būtina, siekiant suvokti gyvūno patiriamas emocijas, elgesį, fiziologinius ypatumus, reakciją į juos supančią aplinką.

Veisėjų veikla turi būti registruota

Gyvūnų augintinių veisiamos rūšys – ne tik šunys, katės ar šeškai, tačiau ir kitos: pelės, smiltpelės, žiurkėnai, degu, žiurkės, jūrų kiaulytės, šinšilos, dekoratyviniai triušiai, paukščiai ir kt. Norint užsiimti šių gyvūnų augintiniu veisimu, privaloma įregistruoti veiklą Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT).

Kreipiantis dėl šios veiklos įregistravimo, regioniniam VMVT padaliniui pagal gyvūnų augintinių laikymo vietą pateikiamame prašyme turi būti nurodoma numatomų veisti augintinių rūšis, jų skaičius, veislė, planuojamų vadų skaičius per metus, pateikiama informacija, kur gyvūnai augintiniai bus laikomi.

Veisėjai privalo užtikrinti, kad gyvūnai augintiniai būtų laikomi jų gerovę atitinkančiomis sąlygomis: turi būti atsakingai rūpinamasi veisiamų gyvūnų švara ir fizine bei emocine sveikata, laiku suteikiama veterinarinė pagalba, veisėjai turi rūpintis augintinių mityba, užtikrinti, kad augintiniai galėtų laisvai judėti, jiems būtų suteiktas atitinkamas plotas, prireikus galimybė pasislėpti, patalpoje turi būti įrengti guoliai poilsiui, pasirūpinta kitais gyvūnų poreikius tenkinančiais dalykais.

Veisėjai, ketinantys veisti gyvūnus augintinius ne gyvenamosiose patalpose (pavyzdžiui, lauke įrengtuose aptvaruose, voljeruose, ūkinėse patalpose, aptvaruose) prieš pradėdami verslinį gyvūnų augintinių veisimą, papildomai VMVT privalo pateikti ir prašymą dėl verslinio gyvūnų augintinių veisimo vietos veterinarinio patvirtinimo suteikimo.

Veisėjai privalo tvarkyti augintinių apskaitos dokumentus, planuoti jų sukergimo laiką, užtikrinti, kad sukergimas nesukels žalos gyvūno sveikatai. Iki pardavimo ar perdavimo kitam gyvūnų augintinių laikytojui turi būti užtikrinama kasdieninė augintinių socializacija, bendravimas su gyvūnu.

Užsiregistravę gyvūnų augintinių veisėjai, prieš pradėdami veiklą, tikrinami VMVT inspektorių. Patikrų vietoje metu vertinama, kaip jie pasirengę užtikrinti gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimus, tikrinama, kiek registracijoje pateikiama informacija atitinka faktinę situaciją ir kt.

VMVT taip pat vykdo planinius ir tikslinius patikrinimus, siekiant įvertinti, ar veisimo veikla vykdoma, laikantis teisės aktų. Jei dėl veisėjo veiklos sulaukiama skundų, jis priskiriamas padidintos rizikos grupei, tokiais atvejais kontrolė yra dar dažnesnė, siekiant užtikrinti, kad ji būtų vykdoma pagal nustatytus reikalavimus.

Asmenims, užsiimantiems versliniu gyvūnų augintinių veisimu, tačiau neįregistravusiems šios veiklos teisės aktuose nustatyta tvarka, gali kilti teisinė atsakomybė, kurios pasekmė – ne tik piniginė bauda, tačiau dažnu atveju ir gyvūnų konfiskavimas.

Parduoduodant augintinį, turi būti pateikiami jo dokumentai

Veisėjai naujam gyvūno savininkui gali parduoti tik sveikus, be klinikinių požymių, atjunkytus augintinius. Pirkėją jie privalo informuoti apie gyvūno sveikatą, taikytas vakcinacijas, gydymą, kitas veterinarines procedūras, augintinio individualius poreikius, jo fiziologinius ir priežiūros ypatumus.

Parduodant ar dovanojanti gyvūną, turėtų būti sudaroma pirkimo-pardavimo sutartis, naujam augintinio šeimininkui veisėjai turi perduoti ir augintinio tapatybės dokumentą, o jei parduodamas veislinis gyvūnas – ir jo kilmės dokumentus. Šunys, katės ir šeškai turi būti paženklinti poodinėmis identifikacinėmis mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

Jeigu veisėjas, parduodamas augintinį, neperduoda šių dokumentų, o augintinis nėra paženklintas mikroschema, pirkėjas privalo atsisakyti pirkti tokį gyvūną ir pranešti VMVT apie šiuos pažeidimus nemokamu telefonu 8 800 40403.

Be to, nuo šių metų gegužės 1 d. įsigaliojusi Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostata numato prievolę veisėjams iki šių metų rugsėjo 1 dienos mikroschemomis paženklinti visus veisimui naudojamus gyvūnus augintinius (šunis, kates, šeškus) ir juos užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

Atsakingam veisėjui rūpi, kokioje aplinkoje ir kokiomis gyvenimo sąlygomis augs jo parduodamas gyvūnas, todėl jis domėsis pirkėjo galimybėmis auginti naują šeimos narį ir neskubės kuo greičiau parduoti gyvūno. VMVT interneto svetainėje skelbiamas sąrašas registruotų bei patvirtintų veisėjų, globėjų, prekiautojų, tad apsisprendusiems įsigyti gyvūną informaciją pirmiausia patariama pasitikrinti čia – https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php?language=lt.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite