METŲ KNYGOS PAAUGLIAMS RINKIMAI DUSETOSE

0
32
IMG 20220415 121736

Prieš išeidami pavasario atostogų, išrinkome 2021 metų knygą paaugliams. Devintos klasės mokiniai Aivita Malažinskaitė ir Donatas Lingė renginį pradėjo šiais žodžiais: „Kad istorija taptų knyga, reikia ne tik rašytojo ir dailininko minčių, ne tik darbo, ne tik viso būrio pagalbos – redaktorių, korektorių, maketuotojų, dizainerių, spaustuvės darbuotojų. Istorija tampa knyga tik tada, kai jos puslapiai atgyja skaitytojo rankose. Taip ji pasirodo tūkstančiais knygų – tūkstančiais skirtingų interpretacijų, tūkstančiais pasaulių“, – taip knygos kelią iki skaitytojo pristato leidykla „Nieko rimto“.

Renginyje dalyvavo penktos, septintos ir aštuntos klasės mokiniai. Jie rinko iš šių knygų: Neringos Vaitkutės „Klampynių kronikos 3. Pamiršti dievai“, Rasos Grybaitės, Linos Itagaki „Grybo auksas“ bei Kotrynos Zylės „Siela sumuštinių dėžutėje“.

Neringos Vaitkutės „Klampynių kronikos“ nereikėjo pristatyti, nes visai neseniai vyko susitikimas su pačia autore, kuri išsamiai papasakojo apie savo kūrybą. Daugelis mokinių šią knygą perskaitė ir susidarė savo nuomonę. Vedėjai priminė, kad knygoje ir toliau meistriškai derinamos šiuolaikinių vaikų gyvenimo aktualijos, senovės lietuvių mitologija ir šiurpūs, netikėti nuotykiai. Mažosiose Klampynėse retkarčiais siautėja nenaudėliai kipšai, nesunkiai rasi bent kelis vaiduoklių namus, o kelius į miestelį saugo senieji baltų dievai. Čia nebūna nuobodu: tą žino šaunieji dvyniai Agata ir Aringas, pasiryžę įminti visas Mažųjų Klampynių mįsles. Knygą įtaigiai iliustravo pati autorė.

Plačiau šiandien buvo kalbėta apie dvi knygas: „Grybo auksas“ ir „Siela sumuštinių dėžutėje“.

„Grybo auksas“ – komiksas apie vieną žymiausių XX a. pirmosios pusės lietuvių skulptorių Vincą Grybą (1890–1941). Jo anūkės dailininkės Rasos Grybaitės ir populiarios grafinės novelės „Sibiro haiku“ iliustruotojos Linos Itagaki kūrybiniame procese gimęs komiksas atskleis menininko asmenybę ir gyvenimo istoriją. Versdami jo puslapius, kartu su skulptoriumi išgyvensite nepriteklius, kūrybinius vargus ir atradimus, džiaugsmą ir meilę. Taip pat sužinosite, kur Vincas Grybas slėpė savo „auksą“. Taip šią knygą pristato menotyrininkė Saulė Mažeikaitė -Teiberė. Plačiau apie šią knygą kalbėjo ir jos ištraukas skaitė septintokės Liucija Stasiulionytė bei Gabija Steponavičiūtė.

Kotrynos Zylės knygą „Siela sumuštinų dėžutėje“ pristatė aštuntos klasės mokiniai Mantas Lukošiūnas, Lina Abramavičiūtė ir Matas Liepinaitis. Mantas pasakojo istoriją „SMS“. Jam įsiminė mergaitės Adelės netikėti susirašinėjimai su mirusiu broliu Simu. Lina pristatė dvi istorijas: „Užgavėnės“ ir „Pasaulio pabaiga“. Pasakojo apie chaotiškas Užgavėnes su pasekmėmis apsilankant pas mokyklos direktorių bei taip pat chaotišką, nors gana ramią, pasaulio pabaigą. Matas pristatė istoriją „Sumuštinių dėžutė“. Joje pasakojama apie žmogaus sielą/dūšią, kuri išskrenda kaip bitelė, kai žmogus miega ir vėliau grįžta. Ta bitutė – tai mūsų siela. Taip atsitiko vienai mergaitei Upei, kai bitutė išskrido, o draugė Smiltė, nesuprasdama ir nežinodama, pagavo ją ir uždarė sumuštinių dėžutėje. Kiekvienas mokinys, papasakojęs dalį istorijos, kvietė smalsius mokinius perskaityti knygą ir sužinoti jos pabaigą.

Po visų trijų knygų pristatymų vyko balsavimai. Reikėjo prisijungti prie programos menti ir išsirinkti vieną, labiausiai patikusią, ir balsuoti už ją. Daugiausiai balsų gavo Kotrynos Zylės knyga „Siela sumuštinių dėžutėje“.

Renginį baigė Aivita šiais žodžiais: Juk, kaip yra pasakęs rašytojas V. Sarojanas: „Kiekviena knyga gali padaryti gražesnį, jeigu ne visą žmogaus gyvenimą, tai bent jo dalelę.“ Jai antrino Donatas, primindamas Richardas Van Camp žodžius: „Tebūnie palaimintos knygos. Jos yra geresnio, šviesesnio pasaulio vaistai“.

Nuoširdžiai dėkojame renginio organizatoriams – mokytojai Dainorai Biliūnaitei bei bibliotekininkei Rimai Survilaitei ir tikime, kad susidomėję pasakojimais mokiniai daugiau skaitys.

Dusetų K. Būgos gimnazijos 8 klasės mokinė Austėja Bieliūnaitė
Nuotr. Dainoros Biliūnaitės

IMG 20220415 121756

IMG 20220415 122421

IMG 20220415 122752

IMG 20220415 123021

IMG 20220415 124248

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite