VIENYBĖ TEŽYDI: KVIEČIAME MINĖTI VYŠYVANKOS DIENĄ KARTU

0
18
g19

Kasmet trečiąjį gegužės ketvirtadienį ukrainiečiai ir jų draugai visame pasaulyje puošiasi tradiciniais raštais išmargintais marškiniais ir mini Vyšyvankos dieną, šiais metais švęsime gegužės 19-ąją.

Šiemet kviečiame Vyšyvankos dieną paminėti ir Lietuvoje, pagerbiant su Rusijos karine agresija kovojančios Ukrainos tradicijas ir solidarizuojantis su Lietuvoje gyvenančia ukrainiečių bendruomene, kurios gausi dalis – karo pabėgėliai.

Gegužės 19-ąją, šios šventės dieną, tesužydi vienybė vyšyvankos spalvomis – kviečiame puoštis tradiciniu ukrainietišku rūbu darbe, universitete ar gatvėje bei juo skleisti palaikymo Ukrainai žinią.

Vyšyvanka – liaudiškais raštais, kurie skiriasi dažname Ukrainos regione, siuvinėti marškiniai, dėvimi tiek vyrų, tiek moterų. Nors šiais raštais marginti marškiniai matomi ir kituose slaviškuose kraštuose, ukrainietiška vyšyvanka išsiskiria savitomis siuvinėjimo ypatybėmis, o kiekvienas raštas gali pasakoti šeimos ar regiono istoriją.

Vyšyvanka yra tapusi ukrainietiškos nacionalinės tapatybės dalimi, ypač svarbią simbolinę prasmę ji įgavo 2014 m. Maidano sukilimo metu ir Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą.

Ant marškinių išsiuvinėti geometriniai raštai yra vertinami kaip simboliniai amuletai, kurie sutelkia ir suteikia jėgų, taip reikalingų kovoje už laisvę. Kartu tai ir vienijantis simbolis – Vyšyvankos diena minima ir Kanadoje, ir JAV, ir daugelyje kitų šalių, kuriose yra gausios ukrainiečių bendruomenės.

Vyriausybės komunikacijos departamentas

Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite