ATIDARYTOS ZARASŲ KRAŠTO MUZIEJAUS NAUJOS ERDVĖS

0
97
1

2022 m. rugpjūčio 13 d. buvo pristatyta dalis įgyvendinto projekto „Zarasų rajono savivaldybės Zarasų krašto muziejaus plėtra ir modernizavimas  įkuriant Šarūno ir Nomedos Saukų galeriją bei plėtojant Žydų kultūros kelią“, kurio  tikslas – Zarasų krašto vietinio turizmo potencialo stiprinimas per iškilių vietos kūrėjų ir kraštiečių pristatymą, siekiant turistinio sezoniškumo mažinimo ir turistų srautų didinimo Zarasų mieste – Lietuvos kurortinėje teritorijoje.

Projekto, kurio vertė 1,3 mln. eurų uždaviniai buvo pristatyti iškiliausių Lietuvos menininkų tapytojų Nacionalinės kultūros premijos laureato Šarūno Saukos ir Vyriausybės kultūros premijos laureatės Nomedos Saukienės kūrybą turistinio – kurortinio Zarasų krašto / Utenos regiono lankytojams iš Lietuvos ir užsienio šalių, atskleisti iškilių Zarasų krašto žydų tautos atstovų (dailininkas, pedagogas Y. Penas, M. Šagalo pirmasis mokytojas, karikatūristas Al Džafė (JAV) kultūrinį palikimą per žydų kultūros kelio plėtojimą, išsaugoti Zarasų miesto senamiesčio dalį ir joje esančius kultūros paveldo statinius, ypač 1854 m. senąjį pastatą, esantį D. Bukonto g. 1 Zarasuose, ir pritaikyti kultūrinio turizmo reikmėms – kultūros paveldo pažinimui. 

Zarasų miesto šventės metu Zarasų savivaldybės merui Nikolajui Gusevui, vicemerui Rimantui Jurevičiui ir administracijos direktoriui Benjaminui Sakalauskui perkirpus juostelę į naujai įrengtas patalpas įžengė LR Seimo narys Algimantas Dumbrava, Savivaldybės švietimo ir kultūros skyriaus vedėjos pavaduotoja, kuravusi šį projektą, Daiva Šukštulienė, savivaldybės tarybos nariai, administracijos atstovai, svečiai. Renginį vedęs Zarasų krašto muziejaus renginių organizatorius Vasilijus Trusovas pakvietė rajono valdžios atstovus pasidalinti savo įžvalgomis apie šį projektą ir jo įgyvendinimą. Susirinkusiems kalbėjo, projekto vykdymo peripetijas atskleidė ir įvykiu džiaugėsi Zarasų savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, savivaldybės švietimo ir kultūros skyriaus vedėjos pavaduotoja Daiva Šukštulienė. Su naujos kultūrai skirtos erdvės atsiradimu pasveikino Seimo narys Algimantas Dumbrava, Zarasų savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė. Buvo padėkota savivaldybės Investicijų ir plėtros bei Statybos ir urbanistikos skyrių darbuotojams už sėkmingą projekto įgyvendinimą. Renginio pabaigoje Zarasų krašto muziejaus muziejininkė Rimutė Morozovienė susirinkusiems parodė jau įrengtas erdves ir papasakojo apie čia pristatomus eksponatus. Tai Zarasuose XIX a. viduryje gimusio žymaus dailininko Yehudo Peno 5 darbai, tarpukario zarasiečio fotografo, įamžinusio Zarasų krašto istoriją, žmones, Moisiejaus Botviniko fotografijų paroda, JAV gyvenančio menininko Al Džafė, kurio motina buvo kilusi iš Zarasų ir čia jis praleido apie 7 vaikystės metus, karikatūrų paroda. Kadangi šis pastatas visą sovietmetį buvo KGB/MGB būstinė, jo cokoliniame aukšte yra įrengtos ekspozicijos, skirtos pokario rezistencinei kovai. Čia galima susipažinti su žymiausiais šio krašto partizanais, jų nuotraukomis, jų ir tremtinių daiktais. Renginio dalyviai galėjo pasigėrėti ir gražiai įrengtu pastato vidiniu kiemu, kur netrukus atsiras pasažas. Susirinkusieji pasidžiaugė naujos gražios ir prasmingos erdvės atsiradimu Zarasų senamiestyje. Galerija, skirta menininkų Šarūno Saukos ir Nomedos Saukienės kūrybai, bus atidaryta vėliau.

Zarasų krašto muziejaus informacija.

Eriko Černovo nuotraukos 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite