SUTARTINIŲ ŠVENTĖ „PA SANUOJU ŲŽALU”

0
89
1

Žolinių išvakarėse Zarasų kultūros centras sutartinių švente „Pa Sanuoju Ųžalu” Stelmužėje pradėjo įgyvendinti projektą „XXX – asis tarptautinis folkloro festivalis Žolynai“. Senųjų apeigų puoselėtojai ir sutartinių giedotojai susirinko Stelmužėje prie aukuro, po Senuoju mūsų Ąžuolu, atlikti senąsias apeigas, padėkojant už derlių, pasidžiaugti esant vienybėje ir santarvėje.

Mat mūsų protėviai tikėjo maldos galia. Malda padeda žmogui susikaupti, kalbėtis su Dievais, apsiginti nuo blogų dvasių, palaiko ir stiprina darną, suteikia stiprybės. Lietuvių maldos išreiškia pasitikėjimą savimi, savo kalbamais žodžiais. Pagalbos prašoma Žemynos, Perkūno, Mėnulio, saulės, Ugnies, Vandens, deivės Laimos ir kitų. Maldomis siekiama dalintis gėriu, bendradarbiauti, sutarti, būti darnoje. Tad ir mes, tą vakarą, atkartodami senąsias apeigas, visi buvome darnoje ir sutarime bei kreipėmės į savo prosenovinius Dievus. Sutarti tą nuostabų vakarą atvyko sutartinių giedotojų kolektyvai iš Molėtų (vadovė Rita Pelakauskienė), Pasvalio (vadovė Adamkavičienė Daiva), Kupiškio (vadovė Daiva Palionene), Visagino (vadovė Violeta Gaidienė), Utenos (vadovė Milda Morkūnaitė), o taip pat iš Zarasų „Gražutė“ ir „Laukesa“ bei folkloro ansamblis „Seluona“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė). Sukome sutartinių ratus, perduodami sutartinių vainiką vieni kitiems, giedojome bendras sutartines. Prie sutartinių puikiai derėjo Zarasų poeto Vasilijaus Trusovo eilės parašytos anksčiau, o taip pat iš neseniai išleistos knygos „Užutėkiai“. Tarmiškas poetinis žodis labai pagražino šventę.

Džiugu, kad mus palaikė ir į apeigas įsijungė didelis žiūrovų būrys.
 
Turėjome garbės būti pasveikinti etnologo Liberto Klimkos. Profesorius kalbėjo apie sutartinių prasmę ir prasmingą buvimą kartu.
 
Na, o vėliau sutartinių vainiką perdavėme Lauritai Peleniūtei, kuri drauge su Viktoru Diawara ir grupe „Elektroninės sutartinės” prie Ąžuolo mums padovanojo nuostabų koncertą. Tai visame pasaulyje žinomi atlikėjai, atliekantys folk muziką alternatyviai.
 
Oras buvo daugiau negu nuostabus, o ir susirinkę Žmonės – ypatingi.
 
Dar daug metų gyvuok ir mus slėpk savo paunksmėje, mūsų Senoli Ųžale.
 
Diana Skvarčinskaitė, projekto autorė 
Nuotraukos Eriko Černovo
 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite