ANTAZAVĖJE ATNAUJINTI ISTORINIAI VARGONAI

0
39
306503145 10159451067559405 1071003017817156262 n

Antazavės Dievo Apvaizdos parapija 2022 metų vasarą įgyvendino projektą „Kultūros paveldo objekto Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčios istorinių vargonų restauracija ir pritaikymas visuomenės reikmėms“, finansuojamą Zarasų rajono savivaldybės. Prie vargonų remonto prisidėjo ir parapijos tikintieji bei verslas.

 

Šio projekto tikslas – restauruoti, išsaugoti ir pritaikyti naudojimui Antazavės bažnyčios vargonus; užtikrinti jų naudojimą kultūriniams ir dvasiniams poreikiams; didinti Antazavės patrauklumą ir lankomumą.

Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčia ne tik tarnauja parapijos reikmėms, bet ir yra dažnai lankoma turistų bei mėgstama kultūros žmonių dėl čia organizuojamų tradicinių muzikinių renginių ir saugomų sakralinės dailės paminklų. Bažnyčia didžiuojasi autentiškais 1795 m. gamintais vargonais. Jie perdaryti XIX a., minimaliai paremontuoti 2001 metais. Jau daugiau nei metus parapijoje gieda naujos sudėties choras, vadovaujamas profesionalios dainininkės Z. Lukošiūnaitės, gebantis atlikti ir solidesnius kūrinius. Taip pat bažnyčioje rengiami Antazavės dvaro vasaros festivalio koncertai, įvairūs iškilmingi renginiai, tad vargonai yra labai reikalingi.

Autentiškų istorinių vargonų restauracija buvo būtina, nes dėl susidėvėjimo veikė vos pora registrų. Pasamdytas profesionalus vargonų meistras – Aloyzas Lizdenis. Įvertinus vargonų būklę atlikti šie darbai: išvalyti klavišai ir sureguliuotas jų gylis; pašalintas oro smūgio defektas; iškeltos, išvalytos, sustatytos ir intonuotos vargonų dūdos; išvalytas vargonų karkaso vidus; vargonai galutinai suderinti.

Restauravus instrumentą išsaugota istorinė vertybė ir užtikrintas jos naudojimas šiandienos parapijos reikmėms. Tuo pačiu svariai prisidedama kuriant kultūros lopšį Antazavėje. Bažnyčia kartu su naujai atgimusiu Antazavės dvaru sudaro puikų kompleksą, naudotiną plačiosios visuomenės ir turistų reikmėms.

Kapitaliai sutvarkius vargonus rugsėjo 10 dieną bendradarbiaujant su asociacija „Dusetų kultūros fondas“ buvo surengtas ansamblio „Duo Barocco“ koncertas „Serafimų giesmės“ – instrumentas atskleidė savo skambesio galimybes, plotį ir gylį profesionalaus vargonininko Vilimo Norkūno rankose. Vilimas Norkūnas yra studijavęs koncertinės vargonų ir sakralinės muzikos specialybes Mocarteumo universitete, koncertavęs su barokiniu orkestru „Neue Hofkapelle Graz“ (Austrija), Šv. Kristoforo orkestru, su konsortu „Brevis“, su chorais „Jauna muzika“, „Brevis“, „Aukuras“. Taip pat V. Norkūnas yra kasmetinio Biržų „Baroko pavasario“ bendraorganizatorius ir meno vadovas.

Taip pat bažnyčios choras, buriantis vietinius profesionalius solistus ir siekiančius kelti muzikinį lygį, naudosis atnaujintu instrumentu akomponuojant klasikinėms sakralinėms šv. Mišių giesmėms ir mūsų krašto kompozitorių (pvz., L. Abario, G. Vitkevičiaus) kūriniams.

Parengė Indrė Klimkaitė

Duo Barocco V Dagelio n

Duo Barocoo Vytauto Dagelio n

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite