KVEPIA RUDENIU – KUO NUSTEBINTI SVEČIUS RUDENS VAKARAIS

0
53
1751 obuoliupyragas

Įpusėjus jaukiąjam metų sezonui – rudeniui, vis labiau tamsesnius ir vėsesnius vakarus norisi pasitikti įsisukus į šiltą pledą su arbatos puodeliu ir skanaus torto gabalėliu rankose ar  mielai leisti laiką namuose su šeima ar draugais. Jaukiems vakarams svečių kompanijoje turime rudeniškų gėrybių stalo idėjų, kurios tikrai nustebins kiekvieną. Pateiksime rudens vakarienės ir desertų idėjas, kuriuose bus išryškinami nostalgiški rudens skoniai ir naudojami sezoniniai produktai.

Koks gi ruduo be nuostabaus obuolių pyrago?

Greičiausiai, kiekvienas paragavęs naminio obuolių pyrago bent trumpam grįžta į vaikystę, kuomet su nekantrumu laukėme šviežio, meile alsuojančio mamos ar močiutės iškepto obuolių pyrago. Tad grįškite į pačius jaukiausius vaikystės aromatus bei skonius ir išmėginkite šį nepakartojamą receptą. Rudeniu alsuojantis obuolių pyragas tikrai nepaliks abejingų!

Seforeceptai.lt nuotrauka

Pyragui reikės:

  • Keturių didelių obuolių;
  • Vienos stiklinės miltų (1 stiklinė – 200 mililitrų);
  • Dviejų didelių kiaušinių;
  • Pusės arba pilnos stiklinės cukraus (pagal jūsų skonį);
  • 140 gramų sviesto;
  • Vieno arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1,5 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono;
  • Žiupsnelio druskos.

Pyrago paruošimas:

  1. Visų pirmą ištirpinkite sviestą ir palikite jį šiek tiek pravėsti. Pasistenkite sviesto neužvirinti, geriausia, kaitinant visuomet maišykite; 
  2. Nulupkite obuolius, išimkite sėklytės ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais arba taip, kaip jums patinka. Į supjaustytus obuolius suberkite cinamoną (jeigu obuoliai nėra saldūs kartu galite suberti ir 2-3 arbatinius šaukštelius cukraus) ir išmaišykite; 
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Viską persijokite;
  4. Tuomet kitame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinius kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi;
  5. Į kiaušinio plakinį atsargiai ir lėtai įmaišykite miltus, vėliau ištirpintą ir atvėsusį sviestą.  Tešlą gerai išplakite iki vientisos masės;
  6. Atsargiai sumaišykite supjaustytus obuolius su tešla;
  7. Geriausia naudoti 24 centimetrų, išardomą, apvalią kepimo formą, kurią kruopščiai patepkite sviestu ir  supilkite tešlą. Kepkite 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, maždaug 35- 40 minutes, kol pyragas paruduos.  Ar vidus jau yra iškepęs galite patikrinti mediniu iešmeliu įdūrus į pyrago vidurį – jei ištraukus jis švarus – pyragas iškepęs, jeigu dar aplipęs tešla – pakepame 5 ar 10 minučių ilgiau. Skanaus!
  8. Patarimas: šiek tiek atvėsusį pyragą svečiams galite patiekti su ledais ir plakta grietinėle.

Norite nustebinti svečius – tapkite tikrais virtuvės asais  

Nesvarbu, ar esate neryžtingas naujokas, ar įgudęs profesionalas, kiekvienam, kuris įžengia į virtuvę, kartais reikia atnaujinti pagrindinius įgūdžius. Tam suskubsime į pagalbą ir pateiksime pagrindinias ir svarbiausias gaminimo subtilybes.  

  1. Nebijokite rasto recepto pritaikyti pagal save: vienus produktus pakeisti kitais, galbūt labiau patinkamais ar turimais namuose. Taip pat nebijokite eksperimentuoti ir įtraukti naujų skonių arba atvirkščiai – kažko atsisakyti; 
  2. Visuomet užsirašykite ar kitaip įsisaugokite jums patikusius receptus, taip pat nepamirškite pasižymėti jeigu kažką pakeitėte ne pagal receptą ir jums taip labiau patiko;
  3. Jeigu patiekalą orkaitėje kepate pirmą kartą, visuomet atidžiai tikrinkite jį ar jis nėra iškepęs. Recepte parašytas kepimo laikas gali neatitikti jūsų orkaitės galingumo, tad visuomet geriau neiškepti iki galo ir dar turėti progą įdėti atgal i orkaitę, negu susvilinti patiekalą nevalgomai; 
  4. Visuomet produktus pirkite kuo šviežesnius, geriausia rinktis sezoninius vaisius ir daržoves. Nustebtumėte,. kaip stipriai sezoninių produktų skoninės savybės skiriasi nuo tam sezonui nebūdingų. Taip pat, lankykitės ūkininkų turgeliuose;
  5. Norint sutaupyti, planuokitės patiekalus į priekį, pavyzdžiui, visai savaitei. Tuomet trumpiau užtruksite parduotuvėje bei nepirksite nereikalingo maisto, kuris vėliau nepanaudotas gali sugesti;  
  6. Kad visų geriausių receptų ar pirkinių sąrašo galvoje nelaikytumėte, naudokite išmaniąsias programėles . Be to, jos padės sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko. 

Norite pradžiuginti patiekalu, kurio artimieji dar nebus ragavę? Ypatingo skonio cukinijų lazanija tiks būtent tam

 pexels angele j 128420

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Šis sezonas nepagailejo cukinijų derliaus! Greičiausiai dažnas suka galvą dėl cukinijų panaudojimo galimybių, net nustebtumėte kiek daug puikių receptų galima išgauti su šiuo vasariniu moliūgu. Kad jums netektų paskęsti receptų jūroje, pateiksime itin paprastą, bet nuostabų cukinijų lazanijos receptą. Šis patiekalas padės nenuklysti nuo sveikos mitybos principų, nes jame nebus, įprastai lazanijai naudojamų, makaronų lakštų, tad nuo šios vakarienės jūsų organizmas jums tik padėkos.

Jums reikės:

  • 500 g liesos maltos jautienos ( arba kitos jūsų pasirinktos mėsos);
  • Trijų mažesnių arba vienos didelės cukinijos;
  • 200 gramų fermentinio sūrio;
  • 150 gramų rikotos surio;
  • Vieno didelio svogūno;
  • Kelių skiltelių česnako;
  • Vienos skardinės (400 g) konservuotų pomidorų savose sultyse, geriausia rinktis be odelių;
  • Kelių šaukštų pomidorų pastos;
  • Aliejaus kepimui;
  • Pagal skonį: druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

  1. Visų pirma, cukinijas supjaustykite išilgai nestoromis juostelėmis. Tam galite pasitelkti bulvių skustuką. Apibarstykite druska ir pipirais ir, kol gaminsite kitus žingsnius, leiskite šiek tiek pastovėti ant popierinių rankšluosčių;
  2. Įkaitintoje gilioje keptuvėje su aliejumi šiek tiek apkepame supjaustytą svogūną, tada dedame mėsą, šiai iškepus įspaudžiame česnako skilteles, įberiame druskos, pipirų ir, jeigu pageidaujate, kitų mėgstamų prieskonių. Supilame konservuotus pomidorus, pomidorų pastą ir sultinį. Viską sumaišome ir leidžiame pasitroškinti apie 25 min;
  3. Sluoksniuojame lazaniją: į gilią kepimo formą, pirmu sluoksniu dedame su pomidorų tyre paruoštą mėsos faršą, tuomet tolygiai paskirstome cukinijos juostas, ant šių paskleidžiame rikotos surį ir užbarstome fermentinio sūrio. Šį procesą kartojame tol, kol užteks produktų. Ant viršaus uždėkite sūrio sluoksnį; 
  4. Kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 30min. kol sūris apskrus. Ištraukus iš orkaitės šiek tiek palaukite kol lazanija atvės, tuomet bus lengviau supjaustyti ir pateikti gražiomis porcijomis.       

Taigi, atėjus jaukiam rudeniui, bėkite serviruoti stalų ir kviesti draugus, kaimynus ar gimines į svečius! Nustebinkite kiekvieną savo mylimais patiekalais ir svarbiausia, nepamirškite kiek daug gėrybių turi šis paslaptingasis metų laikas.   

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite