SVARŪS ZARASIEČIŲ LAIMĖJIMAI XI LIETUVOS MOKINIŲ MUZIKOS OLIMPIADOJE

0
41
20230304 175928

Kovo 4 d., šeštadienį,  Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos Klaipėdos fakultete įvyko XI Lietuvos mokinių muzikos olimpiada. Į ją atstovauti mūsų gimnaziją vykome su Zarasų rajoninio etapo nugalėtoja Airinga Šapalaite.

Muzikos olimpiada – tarytum muzikinė daugiakovė, mokiniai turi skaityti natas iš lapo, atlikti dainą, sukurti originalią kompoziciją ir ją atlikti, taip pat tikrinamos dalyvių muzikinės žinios. Muzikos olimpiados užduotys apima pagrindines muzikinio ugdymo sritis – muzikinio raštingumo (natų skaitymas iš lapo), muzikos kūrinių analizės (muzikinis testas), interpretavimo ir muzikinės kūrybos. Pagrindinė olimpiados nuostata – dalyviai turi demonstruoti įvairiapusius muzikinius gebėjimus ir žinias, kiekviena užduotis yra vienodai svarbi. Dainavimas ir kompozicijų pristatymas organizuojamos kaip koncertai, juos stebi mokiniai, mokytojai, svečiai. Viešas pasirodymas padeda sukurti muzikinės šventės, kūrybiniams ieškojimams atviro renginio atmosferą. Kartu tai proga susipažinti su tuo, kokiomis muzikinėmis idėjomis gyvena miestų ir rajonų jaunieji muzikai.

Olimpiada vyksta visą dieną, tad ji būna labai intensyvi tiek organizatoriams, tiek dalyviams, tiek vertinimo komisijos nariams. 16 asmenų vertinimo komisiją sudaro Lietuvoje pripažinti menininkai, pedagogai, muzikologai, kompozitoriai. Kiekvienais metais stengiamasi keisti komisijos sudėtį, kad būtų išvengta vertinimo štampų, kad būtų atstovaujama skirtingoms meno bei meninio ugdymo institucijoms. Šiemet komisijai pirmininkavo Audronė Žigaitytė-Nekrošienė: kompozitorė, profesorė, muzikos kritikė ir apžvalgininkė, muzikos meno ir mokslo žurnalo „Muzikos barai” leidėja ir redaktorė. Dalyvavo 36 rajoninių muzikos olimpiados etapų nugalėtojai iš visos Lietuvos.

Susumavus olimpiados balus, laukė puiki naujiena: Airinga Šapalaitė XI-oje respublikinėje muzikos olimpiadoje laimėjo III-ą vietą! Akivaizdu, jog tai nepaprastas pasiekimas Zarasams, tad galime pelnytai pasidžiaugti pergale ir tuo, kad išlikome kūrybiški ir pozityvūs. Nuoširdžiai sveikiname Airingą pelnius Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos III laipsnio diplomą, bronzos medalį ir rėmėjų prizus. 5-8 kl. kategorijoje Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos septintokės Marijos Šipelytės atlikta V. Kernagio  daina „Nenusigąsk, tai aš“ buvo įvertinta pagyrimo raštu už geriausiai atliktą dainą, pagal galutinius visų rungčių rezultatus Marija respublikinėje muzikos olimpiadoje užėmė šeštą vietą, tai tikrai puiki muzikinio kelio pradžia.

Muzikos olimpiada jauniems talentams suteikia galimybę atskleisti kūrybingumą, pristatyti ir išbandyti save, palyginti savo gebėjimus su kitais, motyvuoja atrasti talentingus vaikus ir padėti jiems augti. Tikiu, kad ir toliau Zarasų krašte pavyks auginti jaunus ir muzikai talentingus žmones, kurti ir puoselėti naujas muzikinio ugdymo tradicijas, prisidėti prie Lietuvos muzikinės kultūros plėtotės.

Muzikos mokytojas Gražvydas Gasparavičius

Nuotraukos – autoriaus

1P1010056

1P1010059

DSC06820

DSC06828

DSC06865

Olimpiados dalyviai mokytojai komisija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite