ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS MERĖ NIJOLĖ GUOBIENĖ KANAUNINKUI STANISLOVUI KRUMPLIAUSKUI ĮTEIKĖ ZARASŲ KRAŠTO GARBĖS PILIEČIO ŽENKLĄ

0
56
1

Rugpjūčio 12 dieną, Zarasų miesto šventės-festivalio „Zarasai 2023“ metu, Sėlių aikštėje, rajono Savivaldybės merė Nijolė Guobienė Dusetų Švč. Trejybės parapijos klebonui, kanauninkui ir Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos administratoriui Stanislovui Krumpliauskui įteikė Zarasų krašto garbės piliečio ženklą.

Zarasų rajono savivaldybės tarybos 5-ojo posėdžio metu vienbalsiai buvo priimtas sprendimas Zarasų krašto garbės piliečio vardą suteikti kanauninkui Stanislovui Krumpliauskui už nuopelnus puoselėjant krikščioniškas vertybes bei indėlį ugdant moralinį, dvasinį ir tautinį rajono bendruomenės sąmoningumą, kultūros ir meno puoselėjimą, gimtojo krašto istorinių vertybių išsaugojimą.

Dvasininko kandidatūrą pateikė visuomenininkė Stasė Goštautienė, atstovavusi Zarasų rajono savivaldybės gyventojų grupei, ir Dusetų Švč. Trejybės parapijos pastoracinė taryba.

Tai yra 20-asis Zarasų krašto garbės pilietis bei pirmą kartą juo tapo dvasininkas.

Nuoširdžiai sveikiname kanauninką Stanislovą Krumpliauską.

****
Kunigas kanauninkas, tikėjimo gynėjas, visuomenininkas STANISLOVAS KRUMPLIAUSKAS gimė 1945 m. balandžio 24 d. Ciciliškių k, Smalvų parapijoje, Zarasų rajone.


Nuo 1995 m. gegužės 25 d. S. Krumpliauskas gyveno ir tarnavo Anykščiuose, 1995–2012 m. buvo Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios klebonas ir Dabužių (Anykščių r.) Kristaus Žengimo į dangų parapijos administratorius. 1995–2005 m. jis buvo Anykščių dekanato, jungiančio 14 parapijų, vicedekanas, 2005–2012 m. – Anykščių dekanas.


2007 m. S. Krumpliauskas buvo paskirtas Panevėžio vyskupijos katedros kapitulos kanauninku. Jis nuosekliai tvarkė ir atnaujino Anykščių bažnyčios pastatą ir aplinką: pakeitė presbiterijos grindis (1995 m.), restauravo interjero ornamentiką (1996 m.), restauravo kleboniją (1998 m.), atnaujino dešiniojo bažnyčios bokšto viršūnę (2004 m.), įrengė grįstus šventoriaus takus ir aikšteles (2006 m.), atnaujino bažnyčios stogų dangą (2008 m.). Jo iniciatyva įrengtas Anykščių bažnyčios pastato išorės apšvietimas, akcentuojantis jos architektūrines formas, jam pritarus sumontuota bažnyčios dešiniojo bokšto laiptinė ir įrengta apžvalgos aikštelė bokšte (2012 m.).


Jis taip pat buvo Anykščių dekanato „Caritas“ pirmininkas, Anykščių rajono savivaldybės visuomeninės kultūros tarybos narys. 1995–1997 m. jis dėstė tikybą Anykščių Antano Baranausko vidurinėje mokykloje, vėliau konsultavo mokytojas katechetes. Jis buvo Dabužių kaimo bendruomenės pirmininkas.


S. Krumpliausko iniciatyva iš Didžiosios Britanijos į Anykščių bažnyčią 1998 m. buvo atgabenti ir joje sumontuoti nauji vargonai. Klebonas buvo tarptautinio jaunųjų vargonininkų festivalio, nuo 1999 m. kasmet rugpjūčio pradžioje jo iniciatyva persikeliančio iš Seinų (Lenkija) ir vykstančio Anykščių bažnyčioje, organizatorius, kalėdinių spektaklių ir misterijų bažnyčios erdvėje rengėjas.


Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras dėl sovietiniu laikotarpiu jo išgyventų persekiojimų pripažino S. Krumpliauską Laisvės kovų dalyviu (2006 m.).


S. Krumpliauskas apdovanotas Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos Garbės ženklu „Už nuopelnus Lenkijos kultūrai“ (2009 m.).


2013 m. kunigui kanauninkui S. Krumpliauskui suteiktas Anykščių rajono Garbės piliečio vardas už Anykščių krašto kultūros tradicijų plėtrą.


Nuo 2012 metų S. Krumpliauskas – Zarasų r. Dusetų Švč. Trejybės parapijos klebonas ir Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos administratorius.

Klebonui kan. Stanislovui Krumpliauskui atvykus į Dusetas, bažnytinė veikla pasikeitė neatpažįstamai: jis aktyvus visų vykstančių renginių dalyvis ir lankytojas. Pasikeitė ir bažnyčia: restauruoti bokštai, nudažytas stogas, pakeisti žaibolaidžiai ir elektros instaliacija, paplatintas įvažiavimas į šventorių. Rūpestingai tvarkomas šventorius (išpjauta 30 senų medžių, keliančių pavojų aplinkai), įrengtas pandusas (pakilimo takelis). Suremontavus šventoriuje esančias Kryžiaus kelio koplytėles, pastatytos Kryžiaus kelio stotys, atgabentos iš Toronto (Kanada) Švč. Trejybės bažnyčios.


Burdamas bendruomenę, kasmet Šv. Kūčių vakarienę ruošia likimo nuskriaustiems. Nuolat organizuoja pažintines keliones: lankomos istorinės ir krikščionybei svarbios vietos. Sutvarkyti kunigų, kunigavusių Dusetose, kapai, prižiūrimas ir arkivyskupo Teofiliaus Matulionio Tėvo Jurgio Matulionio kapas.

Bažnyčia nuo ryto iki vakaro atvira visiems: keliaujantiems turistams, vietiniams gyventojams. Maldos namų populiarumą, keliaujančių žmonių gausą liudija įrašai Bažnyčios knygoje – pasirašę turistai iš Brazilijos, Japonijos, Estijos, Argentinos, Ispanijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos, net Afrikos, beveik visų Lietuvos miestų.

2014 metais Dusetose, iškilmingai minėdamas savo kunigystės 40-metį, pristatė kaupiamą dovanotų meno kūrinių kolekciją.

2017 metais kan. S. Krumpliausko rūpinimusi baigtas Antalieptės bažnyčios remontas, kuris tęsėsi daugiau nei 20 metų; 2018 metais restauruota Dusetų Švč. Trejybės bažnyčios varpinė. „Gloria Lietuvai“ – koncertas, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Ta proga skambėjo 100 vertingiausių Lietuvos varpų – į jų gaudesį įsiliejo ir Dusetų Švč. Trejybės bažnyčios varpai.

2023 m. kunigui kanauninkui S. Krumpliauskui suteiktas Zarasų krašto Garbės piliečio vardas.


Zarasų rajono savivaldybės administracijos ir elektorinės žiniasklaidos informacija

2

3

4

5

6

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite