O JIS TIKĖJOSI TIK LIETUVIŠKO STOGASTULPIO

0
55
SKM C224e18011915080

Su Jonu Nemaniu artimai bendravome beveik iki paskutiniųjų jo gyvenimo šioje žemėje dienų. Skaudžiai prisimenu, kaip likus trims mėnesiams iki išėjimo Amžinybėn, mielas Jonas, silpstančia ranka dėliodamas atliktų darbų segtuvus prasitarė; „Pastačiau 10 stogastulpių zarasiečiams, kažin ar man Zarasai pastatys stogastulpį. Kaip norėčiau kad jis būtų aikštėje prie namo, kuriame gyvenau…“ O paskui kreipėsi į mane: „Vyteli, kai manęs nebebus, perduok šį mano prašymą Zarasams. Savivaldybėje dirba daug mano buvusių mokinių, Keršys, Gusevas, ir kiti, jie tikrai sutiks“. Šį prašymą dar pakartojo po mėnesio. Apkabinau mielą Joną paskutinį kartą, abu apsiverkėme ir daviau tvirtą pažadą, kad įvykdysiu jo prašymą.

2016 m. gruodžio 15 d., Tėvynės pažinimo draugija, kreipėsi į Zarasų rajono savivaldybės merą Nikolajų Gusevą su prašymu, įamžinti Zarasų krašto Garbės pilietį, Lietuvos respublikos Garbės kraštotyrininką, paminklosaugininką Joną Nemanį (1924 10 20 – 2016 02 22). Laišką pasirašė Tėvynės pažinimo draugijos pirmininkas Jonas Laurinavičius, Tėvynės pažinimo paramos fondo direktorius dr. Kazimieras Račkauskas, valdybos narė profesorė Ona Voverienė ir Tėvynės pažinimo draugijos Garbės narys rašytojas Vytautas Indrašius. Palaikyti ryšį su Zarasais ir domėtis kaip vykdomas mūsų prašymas, Tėvynės pažinimo draugija pavedė šio rašinio autoriui Vytautui Indrašiui, nes nuo seno žinoma, kad valdžios kėdėn pasodintas vadovas niekada tinkamai neatliks pareigų jeigu jo nejudinsi.

Deja, ištisus metus ponas N. Gusevas, negaliu jį vadinti meru, tuščiais atsirašinėjimais siuntė melagingus pažadus. Ne tik man, bet ir Seimo nariui Algimantui Dumbravai, kad Nemanio atminimas bus įamžintas. Kartą pasitelkė ir savo patarėją V. Kuzmicką, kuris nesuprasdamas apie ką kalbamą ir nesuvokdamas kokiame laikmetyje gyvename, tarsi Pylipukas stryktelėjo iš kanapių ir brūkštelėjo: „kad 2018 m. biudžete bus numatytos lėšos ir priemonės Zarasų krašto Garbės piliečių Jono Nemanio ir Liongino Radzevičiaus atminimo įamžinimui savivaldybės patalpose“.

Kreipiausi ir į rajono administracijos direktorių R. Keršį, primindamas, kad buvęs Jono Nemanio mokinys turi pasirūpinti mokytojo atminimu. Šis susireikšminęs valdininkas kartą pralemeno: „Yra kitų dalykų…“. Tik 2017 m. spalio 11 d. paskelbus Panevėžio apygardos teismo sprendimą, tapo aišku, kodėl R. Keršys neturėjo laiko atlikti savo tiesioginių pareigų, – plovė suteptą valdininko mundurą, plovė atkakliai, kol prarado darbą ir garbę.

Ne veltui mieste sklando sąmojingas posakis „Tarybų valdžia iš Zarasų išėjo, bet nepriklausomybė čia dar neatėjo“. Vienas siūlo pakabinti sienlaikraštinį stendą, kitas – pritvirtinti lentą prie namo, trečias pavadins salę, o visi kartu išėję iš kabinetų prasivėdinti, pažiūrės į „erdves“, kaip jie patys išsireiškė, ir pasodins atminimo alėją. O mūsų kuklusis paminklosaugininkas Jonas Nemanis tikėjosi tik paprasto lietuviško stogastulpio.

Dabar, su Jono Nemanio dukra Birute, vartydami tuos melagingus atsirašinėjimus, apgailestaujame, kad susidėjome su cento vertais Zarasų valdininkais, būtume paprašę garsių Antalieptės tautodailininkų Savickų ir stogastulpis jau stovėtų

Belieka jums, naujų laikų Zarasų krašto čiunderovams palinkėti: „Kartą susirinkę, nutarkite, ir užprotokoluokite sprendimą, kurį krėslą savo kabinetuose pavadinsite Gusevo, Keršio, Kuzmicko ar kitų nemąstančių valdininkų pavardėmis“. Nes po tokio elgesio išeisite iš tarnybos šešėliais, nepalikdami jokio sakinio Zarasų krašto istorijoje, o Jonas Nemanis buvo ir liks visų atmintyje žymiai aukštesnis už jus.

Vytautas Indrašius

Bendraminčio Jono Nemanio atminimui

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite