VMVT PRIMENA: VELYKINIO STALO ŠEDEVRUS RUOŠKITE SAUGIAI

0
38

Artėjančios Velykos tai metas, kada namai ir vėl prisipildo pavasarine šiluma, o stalas nukraunamas gardžiais ir kvepiančiais patiekalais, užkandžiais bei skanėstais. Per šias šventes jau tapo įprasta artimuosius stebinti naujais  kulinariniais šedevrais ir sugalvoti, kaip tradicinius patiekalus pagaminti kitaip. Vis dėl to, reikėtų nepamiršti, kaip paruošti maistą kokybiškai, kad šventės praeitų ramiai ir saugiai.

VMVT specialistai paruošė patarimus, kaip pasirengti vienai gražiausių pavasario švenčių:

–    Būdami virtuvėje laikykitės higienos, dažnai plaukite rankas, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite indus, stalviršius ir paviršius, ant kurių buvo  ruošiama žalia mėsa ar paukštiena, žuvis.

–    Naudokite atskiras pjaustymo lenteles ir peilius skirtingų rūšių maistui. Jei tokios galimybės nėra nuolatos kruopščiai plaukite maisto ruošimui skirtus įrankius indų plovimo skysčiu.

–    Užtikrinkite kruopštų ir tinkamą maisto, ypač mėsos, paukštienos ir jūros gėrybių, virimą, kepimą ar apdorojimą. Gamindami atkreipkite dėmesį į temperatūrą – šiluma apdorojamo maisto vidutinė temperatūra turi pasiekti +75 °C.

–    Paruoštus patiekalus ir maisto likučius laikykite šaldytuve, atskirtuose indeliuose, lėkštėse.

–    Produktus vartokite laikydamiesi gamintojo nurodytų reikalavimų: atkreipkite dėmesį į laikymo sąlygas (temperatūrą,  tinkamumo vartoti terminą). Nepalikite pagaminto ar apdoroto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas; tortus su kremais ir greitai gendančius desertus laikykite šaldytuve.

–    Šaldytuve turi būti užtikrinta šalto oro cirkuliacija, tad neperkraukite jo;

–    Maisto ruošimui ir vartojimui naudokite kokybišką ir saugų geriamąjį vandenį, rinkitės šviežius maisto produktus, švariai nuplaukite daržoves, vaisius, uogas.

–   Jei nusprendėte užšaldyti nepanaudotus maisto produktus, kurių galiojimo laikas dar nepasibaigęs, tinkamai supakuokite juos porcijomis, į sandarias pakuotes ir laikykite ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

Taip pat, atkreipiame dėmesį, kad dėl švenčių metu ruošiamų patiekalų gausos nemažai nesuvartoto maisto vis dar yra išmetama.  VMVT skatina suplanuoti šventę taip, kad būtų kuo mažiau maisto eikvojimo:

–    Įvertinkite tikslų svečių skaičių ir atitinkamai suplanuokite valgiaraštį, kad liktų kuo mažiau maisto likučių;

–    Rekomenduojame maisto likučius naudoti tik kelias dienas;

–    Tinkamai laikykite maistą: pasirūpinkite tinkamu greitai gendančių produktų laikymu, kad jie nesugestų per anksti;

–    Skatinkite vartoti mažesnes porcijas: paraginkite svečius iš pradžių imti mažesnes porcijas, o jei reikia, valgyti antrą kartą, kad sumažėtų nesuvalgyto ir išmetamo maisto kiekis.

Taikydami šiuos patarimus, galime prisidėti prie maisto švaistymo problemos mažinimo per šventes ir prisijungti prie tvaresnio ir sąmoningesnio požiūrio į maisto vartojimą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite