VAIKŲ VASARA, KELIONĖS IR SOSTINĖS

0
48
4 1

Birželio 14 dieną Lietuvos sostines lankyti pradėjo klubo „Kelionės po Lietuvos šimtmetį“ nariai, vasaros skaitymo skatinimo ir laisvalaikio programos „Vasarą skaitome kitaip 2018“ dalyviai. Pirmoji aplankyta sostinė – Zarasai. Kodėl Zarasai? Ar Zarasai buvo sostinė? Kada? Atsakymą nedrąsiai ištarė broliukai Ignas ir Titas. Padrąsėję vaikai pritarė, kad Zarasai – pirmoji kultūros sostinė, buvusi 2008 m. Skaičiavo miesto metus. Vienas per kitą pasakojo legendą apie milžinuką Azarasą ir miesto vardo atsiradimo kilmę. Aplankė milžinuko paminklą. Skaitė Zarasų rajono moksleivių sukurtas sakmes, pasakojimus, skaičiuotes.

Sužinoję, kad „sostinė“ – vieta, kurioje yra sostas ir patys panoro pasėdėti jame. Žaidėjai, norintys pasėdėti soste, turėjo būti apsukrūs ir greiti. Prisižaidę kelionės dalyviai spalvotomis kreidelėmis piešė Zarasų gamtą.

Antrosios kelionės dalyviai iš Zarasų pasuko į gražiuosius Anykščius.

Pasak Antano Vienuolio, „Anykščių padavimai“ autoriaus, šiame krašte stovėjusi Vorutos pilis, kurios rūsiuose bajoras Nykštys saugojęs karaliaus Mindaugo turtus, raštus, brangenybes. Voruta laikyta sostine. Keliautojai klausydamiesi istorijos išgirdo kaip bajoras Nykštys su devyniais sūnumis paguldė savo galvas kare kaudamiesi kunigaikščio Švitrigailos pulkuose prieš kunigaikštį Žygimantą. Išnykusios bajoro giminės vietoje dabar įsikūręs Anykščių miestelis, gavęs pavadinimą Nykščio pavardės.
Žaisdami su sviediniu „gaudė“ Vorutos laikų žodžius. Ant akmenėlių piešė šalies istoriją.

Iš Vorutos keliautojai suko į legendomis apipintą Kernavę. Klausydamiesi bibliotekininkės pasakojimo sužinojo Kernavės piliakalnių pavadinimus. Išgirdo legendą apie Pilies kalne paslėptas statinaites pripildytas lobių. Apie Mindaugo sosto kalne palaidotą pagonių dievo stabą.

Traukdami ilguosius sidabrinius pinigėlius pirko aveles. Pažaidę žaidimą „Kernavės avelės“ piešė matytas ir įsivaizduojamas pilis, statė miestus.

Pasisvečiavę Kernavėje keliautojai pasuko į Trakus. Pasakojo jau ten pabuvojusieji ką matę ir sužinoję lankydamiesi. Klausėsi legendos apie tai, kad Trakų pilis pastatyta ne ant paprastos salos, o ant peršviečiamų uolų, kurių salėje gyvena krivių krivaitis Rimgaudas. O jį lanko skenduolius atvedančios raudonakės žuvys.

Paskutinioji keliautojų aplankyta sostinė – Vilnius. Joje apsilankę buvo visi dalyviai, tai kiekvienas galėjo pasidalinti savo įspūdžiais. Legendą apie galingą pranašiškai staugiantį vilką ne visi buvo girdėję. Pasiklausę Dainiaus Juozėno legendos „Gedimino sapnas“ stengėsi piešiniuose pavaizduoti vilką išpranašavusį Lietuvos sostinės Vilniaus atsiradimą.

Liepos 12-ąją baigėsi Lietuvos sostines lankiusių klubo „Kelionės po Lietuvos šimtmetį“ narių penkias savaites trūkusi kelionė. Ištvermingiausieji keliautojai apdovanoti prizais padedančiais keliaujant jaustis saugesniais.

ZINA ČERNOVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Nuotraukos autorės ir Inesos DUMBRAVIENĖS

4 2

5 2

 DSC0001

 DSC0003

 DSC0008

 DSC0010

 DSC0013

 DSC0015

 DSC0017

 DSC0019

 DSC0032

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite