„KAI NUSTOJAME SKAITYTI, NUSTOJAME RŪPINTIS SAVIMI“

0
15
IMG 20180816 151012 resized 20180816 105853293

Artėjant knygos šventei Zarasuose –„Nakties skaitymams“ ir „Mažajai knygų mugei“ – pasidalinti mintimis apie skaitymą atvyko filosofijos daktaras, žurnalistas, knygų sudarytojas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Andrius Navickas.

Į diskusiją „Kodėl dar šiandien skaitome knygas?“ susirinko gausus būrys bibliotekos skaitytojų, bičiulių, miesto svečių. Kolegą A. Navicką atlydėjo Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, linkėdamas klausytojams neprarasti skaitymo malonumo.

Anot Seimo nario A. Navicko, yra daugybė priežasčių, kodėl skaitymas yra svarbus ir kodėl apskritai verta skaityti knygas. „Nors atrodo, kad apie skaitymo naudą jau viskas yra pasakyta ir visiems žinoma, tačiau gaila, jog tai supranta ne visi,“ – kalbėjo svečias.

Pirmiausia skaitymas skatina mąstymą, lavina vaizduotę, atmintį, dėmesio susitelkimą, susikaupimą. Skaitydami mes laviname žodinius gebėjimus, praturtiname žodyną. Knygos – vienas geriausių intelektualaus laisvalaikio praleidimo būdų. Jos skatina tobulėti, atrasti kažką naujo, duoda atsakymus į rūpimus klausimus.

Bet… gyvename skubančiame ir naujausių technologijų pilname pasaulyje. „Jeigu žmogus anksčiau turėjo problemą kaip gauti informaciją, tai šiandien problema – kaip atsirinkti ir apsiginti nuo informacijos triukšmo,“ – teigė filosofas. Yra sukurta daugiau informacijos nei per visą žmonijos istoriją. Gyvenimus užvaldė socialiniai tinklai, televizijos laidos, filmai, išmanieji telefonai ir nepastebimai nebelieka laiko knygų skaitymui. Informacijos perteklius skatina žmones skaityti paviršutiniškai ir fragmentiškai – žaibiškai apdorojant informaciją ir svarbiausia, atsisakant gilios refleksijos. „Žinias, kurias turi mokiniai, neturi rišlumo, jie negeba matyti įvykių iš skirtingų perspektyvų“, – teigė svečias.

Anot autoriaus, kai nustojame skaityti, mes nustojame rūpintis savimi, dvasiškai savęs nepamaitindami. Turime suvokti, kad skaitymas nėra pareiga visuomenei, tai yra investicija į save. Pačiam pašnekovui, knyga yra gyvenimo palydovė. Filosofas juokėsi, kad jam pritrūktų gyvenimo perskaityti namuose visas turimas šeimos knygas.

Tačiau filosofas pritaria ir Marselio Prusto mintims, kad prasta knyga yra veltui prarastas laikas ir nebūtinai visos knygos yra geros. Jeigu šiandien knyga neužkabino, atidėkite kitam kartui. „Kartais reikia laiko ir patirties, kad jos nuskambėtų,“ – dalijosi patarimais pašnekovas. Tačiau jokiu būdu ji neturi būti brukama, ypač vaikams. Bet kaip įrodyti vaikui, kad verčiau rinktųsi knygą nei kompiuterinius žaidimus, kad atsakymų ieškotų literatūroje, o ne internete? Ir pačiam filosofui sunku atrasti atsakymą. „Greičiausia tai vaikystėje sudėti pamatai“, – svarstė svečias. Susirinkusieji į diskusiją pritarė, kad nuo mažens vaiką turi supti skaitanti aplinka. Jeigu namuose nėra skaitoma, įskiepyti meilę literatūrai bus labai sudėtinga. Močiutės, pasak svečio, yra geriausias pavyzdys vaikams, kurios moka būti laimingos ir be kompiuterių ir be išmaniųjų telefonų.

A. Navickas juokavo, kad turint tokią nuostabią gamtą, zarasiškiams turėtų būti be galo sudėtinga atrasti laiko skaitymui. „Kam skaityti, kai galima eiti pasivaikščioti?“ Baigdamas diskusiją linkėjo atrasti laiko sau, gyventi pilnavertiškai ir tuo užkrėsti kitus.

INESA DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Autorės nuotraukos

IMG 20180816 151141 resized 20180816 105851897

IMG 20180816 152813 resized 20180816 105853071

IMG 20180816 225304 resized 20180816 105850351

IMG 20180816 225333 resized 20180816 105852524

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite