SĖKMINGAI PERŽENGTAS „METŲ POSŪKIS Į VASARĄ“

0
14
žem

2019 m. sausio 26 d., kai gaspadinės, jau diena prieš buvo patikrinusios rugių atsargas, o gaspadoriai – malkų ir pašarų, merginos su vaikinais atšventusios Kumeliuko krikštynas, 41 žygeivis (iš Zarasų, Utenos, Salako, Visagino ir Rokiškio), lydimas Sartų ir Gražutės regioninių parkų kultūrologės Kristinos Ivanovaitės išėjo ieškoti barsuko pėdsakų.

Susirinkusius į pėsčiųjų žygį galima pavadinti SVAJONIŲ KOMANDA, nes šiems baimės nekėlė nei po nakties miškuose ir laukuose iškilusios pusnys, nei kalvos ar minusinė temperatūra. Žygeiviai „apsiginklavę“ nepaprasta ir neblėstančia meile gamtai, ištverme nukeliavo daugiau nei 13 km. Visos kelionės metu keliautojus lydėjo puiki nuotaika, iš veidų neblėso šypsenos.

Žygyje dalyvavusieji nuveikė daug. Pirmiausiai, žygeiviai aplankė ir susipažino su Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčia. Įlipo, kaip tikri alpinistai į bažnyčios bokštą. Iš jo buvo apžvelgtos Salako miestelio apylinkės (iš maždaug 65 m aukščio), išgirsta bažnyčios ir su ja susijusių įvykių istorija. Žygio dalyviai pasigrožėję architektūra ir paskutinio ledyno, pasitraukusio iš Lietuvos prieš 14-16 tūkst. metų, kraštovaizdžiu aplankė IX-XII a. Giteniškės pilkapyną ir nustatė (atlikus užduotį), jog pilkapių išsidėstymas atkartoja Didžiųjų Grįžulo Ratų žvaigždyną. Svajonių komanda nuėjus 4 km susipažino su Ganiavos telmologiniu draustiniu, neišsigandę nei raganų, nei velnių pietavo ir ilsėjosi prie Mergežerio, brido į Mergežerio pelkę ir žadėjo sugrįžti spanguoliauti.

Belikus tik 1,5 km iki žygio pabaigos keliautojai susipažino su senosiomis žydų kapinėmis, kuriose tebėra apie 570 paminklų ir jų fragmentų, o paskutinis –1941 m. Taip pat žygeiviai susipažino su Salako 200 metų pušimi, neatsiejama Dumblynės kraštovaizdžio draustinio dalimi. Nepailstantys žygeiviai, pasiūlius, su didžiuliu užsidegimu apsilankė Salako katalikų kapinėse ir atidavė pagarbą partizanams bei kitoms II-ojo pasaulinio karo bei pokario aukoms.

Aišku, reikia nepamiršti, jog viso žygio metu dalyviai intensyviai ieškojo ,,Pusiaužiemio žygio kaltininko” – barsuko pėdsakų. Aktyviausiai tuo užsiėmė trispalve pasipuošusi keturkojė Berta. Visgi, barsuko pėdsakus paslėpė visą naktį „dūkusi“ žiema, kuri, matyt, jau nujautė, jog ateina 41 stipruolis, ryžtingai nusiteikęs žengti lemiamą žingsnį į vasarą.

DSC 0006

FB IMG 1548572207636

FB IMG 1548572340269

FB IMG 1548572391182

FB IMG 1548572725997

FB IMG 1548572728656

received 487421678452718

 20190127 093550

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite