APTARTI 2020-2021 MOKSLO METŲ UGDYMO PROCESO ORGANIZAVIMO YPATUMAI

0
21
min news zrs 991 mokslo metai

Šių metų rugsėjo 1-osios visi laukiame su didesniu jauduliu nei įprastai. Besikeičianti COVID-19 ligos epidemiologinė situacija šalyje reikalauja vis naujų sprendimų. Aptarti pasikeitusių būtinų ugdymo proceso 2020-2021 mokslo metais organizavimo sąlygų rugpjūčio 26 d. Zarasų rajono savivaldybėje rinkosi rajono švietimo įstaigų vadovai. Pasitarime dalyvavo rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Lamanauskas, Civilinės saugos ir mobilizacijos vyr. specialistas A. Šapalas, Ignalinos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Zarasų skyriaus ir UAB „Zarasų autobusai“ atstovai, Švietimo ir kultūros skyriaus specialistai.

Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas kalbėjo, jog nuo kovo mėnesio vyko sudėtingas ugdymo nuotoliniu būdu etapas, laukia nė kiek ne lengvesnis naujas laikotarpis, todėl svarbu tinkamai jam pasirengti ir užtikrinti kokybišką mokyklų darbą šiais mokslo metais. Paragino mokyklų vadovus ne tik vadovautis Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos ministerijų parengtomis rekomendacijomis bet patiems ieškoti kūrybiškų sprendimų dėl ugdymo proceso organizavimo, nuolat informuoti bendruomenes apie mokyklų veiklą.

Civilinės saugos ir mobilizacijos vyr. specialistas A. Šapalas atkreipė dėmesį į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo paskelbtus teisės aktus, susijusius su ugdymo proceso organizavimu: tai rekomendacijos dėl rugsėjo 1-osios šventės organizavimo, ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ir neformaliojo ugdymo organizavimo būtinų sąlygų pakeitimo, maitinimo organizavimo, dėl apsaugos priemonių naudojimo mokyklose.

Pasitarimo dalyviai stebėjo vaizdo įrašą „Kaip pasirengti Rugsėjo 1- osios šventei“ bei tiesioginę Vidaus reikalų ministerijos konferencijos transliaciją, kuriose buvo pateikta informacija apie ugdymo proceso organizavimo aktualijas.

Mero pavaduotojas A. Abramavičius kalbėjo, jog ugdymo procesas mokyklose turės būti organizuojamas atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją ir Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus reikalavimus. Mokyklose turės būti maksimaliai laikomasi numatytų saugos priemonių, ribojami mokyklos bendruomenės kontaktai, laikomasi saugaus atstumo.

Pasitarimo metu nutarta atsižvelgti į Švietimo, mokslo ir sporto ir bei sveikatos apsaugos ministerijų teikiamas rekomendacijas dėl Mokslo ir žinių dienos – mokslo metų pradžios šventės organizavimo mokyklose bei būtinų ugdymo proceso organizavimo sąlygų:

– nuo rugsėjo 1 d. ugdymas vyks įprastu būdu – mokyklų patalpose, tačiau laikantis didesnių saugumo sąlygų. Pagrindinis principas organizuojant ugdymą – valdyti mokinių srautus, kad būtų mažinamas skirtingose klasėse besimokančių mokinių kontaktas: pagal galimybes kiekvienai klasei paskiriama konkreti klasė, į kurią ateina skirtingų dalykų mokytojai; mokykla pasirengia mokinių judėjimo krypčių žemėlapį mokyklos patalpose (koridoriuose, valgykloje, link išėjimo).

– atsisakyti masinio renginio, kuriame dalyvauja visi mokyklos mokiniai, ypač jeigu mokykloje mokosi daug mokinių. Šventę organizuoti atskiromis klasėmis ar grupėmis skirtingu metu. Jeigu šventėje tuo pačiu metu dalyvaus kelios klasės, turėtų būti numatytos atskiros erdvės, kuriose jos galėtų susiburti.

– dar prieš rugsėjo 1 d. renginį mokyklos bendruomenei pateikti aktualią informaciją apie jį, pvz., kur, kada, kokiai klasei ir kas yra organizuojama. Informuoti mokyklos bendruomenę, kad renginyje negali dalyvauti asmenys, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 °C ir daugiau), kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymių (pvz., sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) ar kuriems privaloma izoliacija.

– renginio metu laikytis 1 m atstumo tarp dalyvių atviroje erdvėje ir 2 m atstumo uždarose patalpose, o jei to neįmanoma užtikrinti – vyresniems nei 6 metų renginio dalyviams (mokiniams, mokytojams ir jų tėvams) dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemonės (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).

– tradicines pirmąsias mokslo metų pamokas organizuoti atviroje erdvėje (mokyklos kieme, mokyklos lauko klasėje, stadione ir pan.), jei tai leidžia oro sąlygos. Esant nepalankioms oro sąlygoms, pvz., esant lietui, numatyti patalpas, kuriose galėtų susirinkti atskira klasė. Jei pirmojoje pamokoje dalyvauja mokinių tėvai, jie privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemonės. Pirmosios mokslo metų pamokos metu aptarti pasikeitusias taisykles mokyklose, asmens higienos, socialinio atstumo laikymosi svarbą.

Aptarus mokinių pavėžėjimo kausimą, nuspręsta, kad rugsėjo 1-ąją mokiniai į Zarasų miesto mokyklas bus atvežami iki 8 val., į namus atgal vežami nuo 11 val. Mokinių pavėžėjimas į mokyklas bus organizuojamas pagal ankstesnių mokslo metų maršrutų grafiką (juos galima rasti mokyklų interneto svetainėse). Kelionės metu mokiniai turi dėvėti kaukes, išskyrus mokinius, kuriems dėl kaukės dėvėjimo gali pablogėti sveikata, arba kurie serga lėtinėmis ligomis, dėl kurių kaukės dėvėti neįmanoma. Apsaugos priemonėmis mokinius aprūpina tėvai (globėjai). Rajono mokyklos informaciją apie pavėžėjimo maršrutus talpins mokyklų interneto svetainėse.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite