LIETUVOS SAVIVALDYBIŲ ASOCIACIJA APTARĖ SAVIVALDYBIŲ FINANSINIO SAVARANKIŠKUMO PROBLEMAS

0
19
mid news zrs 492 20210122 scaled

Įvyko Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos išplėstinis posėdis. Jis vyko nuotoliniu būdu, jame dalyvavo ir rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Posėdyje buvo apsvarstytos aktualios  šalies savivaldybių problemos. Posėdžio dalyviai daug dėmesio skyrė savivaldybių finansinio savarankiškumo ir biudžeto klausimams.

Šalies savivaldybėms ypač aktualūs negautų prognozuojamų pajamų kompensavimo klausimai. Šias problemas su rajonų ir miestų vadovais aptarė su Lietuvos Respublikos  finansų ministre Gintare Skaiste ir viceministru Gediminu Norkūnu.

Posėdyje buvo akcentuojama,  kad biudžete numatyti 102 mln. eurų savivaldybių 2020 metais negautoms pajamoms kompensuoti. Tačiau  dėl pandemijos daug savivaldybių siekė padėti sunkumus patiriančioms įmonėms ir suteikė papildomas mokesčių lengvatas. Ypač daug pajamų savivaldybės negavo dėl suteiktų nekilnojamojo turto  mokestinių lengvatų. Jos  buvo suteiktos savo biudžeto sąskaita. Didžiausios biudžetų pajamų netektys susidarė dėl gyventojų pajamų mokesčio pajamų netekimo.

Rajono  Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas išplėstinio posėdžio dalyvius supažindino su problemomis, kurias jaudina Zarasų  priešgaisrinės apsaugos tarnybos vadovus ir visus ugniagesius.  Zarasų priešgaisrinei apsaugos tarnybai funkcijų vykdymui 2021 metams skirta 666,1 tūkst. eurų. 2020 m. gruodžio 23 d. buvo priimtas Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybės įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo ir komisijos narių atlygio už darbą įstatymo  pakeitimo įstatymas,  kuriuo buvo patvirtinti didesni kvalifikuotų darbuotojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai. Padidėjus  darbo užmokesčio koeficientams, Zarasų priešgaisrinės apsaugos tarnybos darbuotojų darbo užmokesčio mokėjimui 2021 metams reikėtų 675,0 tūkst. eurų bei 9,8 tūkst. eurų darbdavio socialinio draudimo įmokų sumokėjimui. Įvertinus tai, kad išlaidos prekėms ir paslaugoms, palyginus su 2020 metais, nebus didinamos, Zarasų priešgaisrinės apsaugos tarnybai priešgaisrinės saugos funkcijos vykdymo užtikrinimui 2021 metams trūksta 45,7 tūkst. eurų. Meras Nikolajus Gusevas išplėstiniame posėdyje sakė, kad šios problemos buvo apsvarstytos Utenos regiono plėtros tarybos kolegijos posėdyje ir kitose regiono savivaldybėse jos yra aktualios. Meras prašė Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministeriją atsižvelgti į šią problemą ir surasti galimybes skirti papildomas lėšas ar rasti kitų galimybes skirti trūkstamas lėšas priešgaisrinės saugos funkcijos vykdymo užtikrinimui. Jei nebus papildomo finansavimo, 2021 metų gruodžio mėnesį Zarasų priešgaisrinės apsaugos tarnybos darbuotojams nebus išmokėtas darbo užmokestis ir metų pabaigoje  liks kreditorinis įsiskolinimas. Posėdyje buvo pažadėta atsižvelgti Į Zarasų rajono savivaldybės mero Nikolajaus  Gusevo iškeltas problemas. 

Išplėstiniame posėdyje  buvo plačiai diskutuota dėl savivaldybių savarankiškumo didinimo. Finansų ministrė G. Skaistė visus patikino, kad ji susipažinusi su savivaldybių siūlomomis konkrečioms priemonėmis didinti finansinį savarankiškumą ir joms pritaria. Ministrė akcentavo, kad savivaldybių finansinis savarankiškumas yra ne tik šios Vyriausybės programos dalis, bet ir Finansų ministerijos vienas svarbiausių veiklos prioritetų. Buvo pažadėta  drauge ieškoti optimaliausio modelio ir sėkmingai spręsti šią problemą. Posėdyje plačiai aptartos Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonės, kuriomis bus siekiama prisidėti prie pokyčių, mažinančių regioninę atskirtį, didinančių Lietuvos ir jos regionų konkurencingumą, stiprinančių savivaldybių finansinį savarankiškumą.

Rajono Savivaldybės informacija 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite