DUSETOSE PARODA TREMTINIAMS ATMINTI

0
42
1

2021 m. birželio 15-ąją, Okupacijos ir genocido dieną, įvyko parodos, skirtos dusetiškiams tremtiniams atminti, pristatymas Dusetų Nepriklausomybės aikštėje.

Atminties renginyje dalyvavo ir prisiminimais pasidalino tremtyje gimę Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Jurevičius bei rajono Savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas. Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys Domijanas Popovas susirinkusiems bei negrįžusiems skyrė dainą, o Purvynės ir Naršėnų kaimo bendruomenės direktorius Darius Steponavičius akcentavo organizuojamų atminties renginių svarbą bendruomenei. Atminties parodoje dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės tarybos nariai Daiva Strazdienė ir Kęstutis Stankevčius bei Antalieptės seniūnas Arvidas Saulius.

Trėmimų aukos pagerbtos tylos minute, joms uždegtos atminimo žvakutės ir prie Nepriklausomybės paminklo padėtos gėlės. Po svečių pasisakymų kalbėjo tremtinio Balio Atkočiūno dukra Marija Varenbergienė, kuri savo prisiminimus baigė eilėraščiu apie tėvelio iš Sibiro parvežtą cukraus gabalėlį. Renginyje dalyvavo ir daugiau trėmimus išgyvenusių dusetiškių, tačiau jie pasidalinti savo likimų istorijomis gyvai nesiryžo.

Zarasų krašto muziejaus muziejininkas Rytis Pivoriūnas kaip vieną pirmųjų 1941 m. masinių trėmimų auką priminė mokytoją Petrą Kuzmicką. Parodoje buvo pristatyta Leokadijos Malcienės knyga apie šį Dusetų šviesuolį. Savo pasakojime Rytis dar kartą paminėjo batsiuvį Balį Atkočiūną ir mokytoją Joną Urbaną, su kurio gyvenimo istorija galima buvo susipažinti Vytauto Indrašiaus knygoje „Vienintelės laidos mokytojai“.

R. Pivoriūnas pasidalijo susitikimų su tremtiniais Vilhelmina Jasinavičiene, Antanu Baltrukėnu, Rimtaute Jakaitiene, Valerija Briedienė ir jos sūnumi Henriku bei Elena Gaižiuviene įspūdžiais. Parodoje buvo kai kurių iš jų užrašytos gyvenimo istorijos, eksponuojamos gyvenimo tremtyje nuotraukos ir paveikslai iš asmeninių archyvų. Buvo paminėtos Klabių ir Gabrionių šeimų pavardės. Tačiau tai tik nedidelė dalis trėmimus, suėmimus bei įkalinimus išgyvenusių dusetiškių. Ši paroda tik pradžia ir pasiryžimas ieškoti gyvos istorijos liudininkų bei dokumentuoti jų prisiminimus.

Išgirdome pažadą, kad su parodoje pateikta medžiaga netrukus galėsime išsamiau susipažinti Zarasų krašto muziejaus interneto svetainėje, kurioje taip pat bus patalpinti iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro gauti Dusetų krašto gyventojų tremtis bei kalinimus iškentėjusių Sovietų Sąjungoje sąrašai.

Tremčių ir kalinimo aukų pagerbimą baigėme malda Dusetų Švč. Trejybės bažnyčioje. Šv. Mišioms vadovavo kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas. Šios dienos evangelija skelbė „Mylėkite savo priešus ir melskitės už savo persekiotojus, kad būtumėte savo dangiškojo Tėvo vaikai; jis juk leidžia savo saulei tekėti blogiesiems ir geriesiems, siunčia lietų ant teisiųjų ir neteisiųjų.“ Kanauninkas susirinkusius tikinčiuosius pakvietė „nugalėti blogį gerumu“, paaiškino, kad su blogiu reikia kovoti drąsiai, o tą liudija ir ištremtųjų į Sibirą bei kalėjusių lageriuose žūtis ir gyvenimai. Semkimės stiprybės iš tikėjimo, turėkime vilties, kad užmarštis neužtemdys jų brangaus atminimo ir kad kiekviena mūsų iniciatyva kils tik iš meilės, bus vykdoma meilėje ir jos tikslas bus meilė.

Dėkojame šio renginio partneriams Kultūros centrui Dusetų dailės galerijai ir jos vadovui Alvydui Stauskui už nuotraukas.

Olga Raugienė

Zarasų krašto muziejaus muziejininkė
Nuotraukose – renginio Dusetose akimirkos.

2

3

4

5

6

7

8

9

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite