REIKALINGI TIK RACIONALŪS PASIŪLYMAI IR KONKRETUS DARBAS

0
126
min news zrs 497 info 31211 1280 3

Masinės informacijos priemonėse buvo paskelbtas Zarasų rajono savivaldybės tarybos Ūkio komiteto narių pareiškimas. Nėra aišku, kur ir kokiomis aplinkybėmis buvo nagrinėti ir svarstomi tie teiginiai. Jie konstatuojančio ir kaltinamojo pobūdžio, bet neparemti konkrečiais faktais. Toks pareiškimas klaidina mūsų rajono žmones. Sudėtinga atsakinėti į kaltinimus, kuriuose tik abstraktūs teiginiai ir nepamatuoti apibendrinimai.

Šie Tarybos nariai, paskelbę tikrovės neatitinkančią informaciją, pateikia tokį vaizdą, kad Zarasų rajone visiškai nėra antrinių žaliavų surinkimo ir tvarkymo paslaugos. Nepagrįstai metami kaltinimai antrinių žaliavų vežėjui – UAB „Zarasų komunalininkas“ (toliau – UAB „Zarasų komunalininkas“).

Iš tikrųjų padėtis yra visiškai kitokia. Tarybos nariai nėra įsigilinę į antrinių žaliavų tvarkymą rajone, taip pat į UAB „Zarasų komunalininkas“ vykdomus darbus ir rajono Savivaldybės padarytus darbus bei planuojamą ateities viziją. Pareiškėjai rajono Savivaldybės administraciją ragina nedelsiant inicijuoti naujos sutarties sudarymo procedūras su vežėju pagal pasikeitusias rinkos sąlygas. Paaiškiname pareiškimo autoriams ir visiems rajono gyventojams, kad 2021 metų lapkričio mėnesį buvo inicijuotas naujos sutarties sudarymas. Šiuo metu pradėtos viešojo pirkimo konkurso vykdymo procedūros ir jos sėkmingai vyksta. Norime paaiškinti pareiškėjams, kad kiekvienais metais UAB „Zarasų komunalininkas“ su antrinių žaliavų tvarkytojais pasirašo susitarimus dėl atliekų tvarkymo išvežamų kiekių.

Pripažįstame, kad UAB „Zarasų komunalininkas“ veikloje yra trūkumų ir spręstinų problemų. Tačiau kartu reikia pripažinti, kad UAB „Zarasų komunalininkas“ deda daug pastangų, kad šioje srityje padėtis gėrėtų. Visas komunalines atliekas sukuriantys gyventojai savivaldybės teritorijoje yra aprūpinti rūšiavimo priemonėmis, jiems užtikrinta kokybiška  rūšiuojamojo atliekų surinkimo paslauga.

2020 metais rajone buvo įrengtos 109 atliekų tvarkymo konteinerių pastatymo aikštelės ir jose pastatyti konteineriai. Be to, pernai buvo įsigyta daugiau kaip 3000 konteinerių individualių valdų savininkams. Daugiau kaip tūkstantį konteinerių numatoma išdalinti šiais metais.

Antrinių žaliavų tvarkymo infrastruktūra sukurta ir ji nuolat gerinama, būtina pasiekti, kad rajono gyventojai naudotųsi rūšiuojamojo atliekų surinkimo konteineriais.

Savivaldybė kaltinama ir dėl švietėjiškos veiklos atliekų tvarkymo srityje. Šie kaltinimai yra nepagrįsti ir iš piršto laužti. Pareiškimą paskelbę Tarybos nariai nežino apie Savivaldybės organizuojamas akcijas ir rengiamas priemones, nors šios akcijos įgyvendinamos viešai ir apie jas nuolat yra informuojama rajono bendruomenė. Savivaldybėje nuolat platinami bukletai apie atliekų tvarkymą, jose išdėstomi atliekų tvarkymo principai, atliekų rūšiavimo svarba, informuojami mūsų krašto gyventojai apie atliekų tvarkymo įrenginius ir rinkliavos už atliekų tvarkymą įvedimą regione. Rajono spaudoje publikuojami straipsniai atliekų tvarkymo tematika. Pastaraisiais metais dirbama su vaikų darželiais: vaikams organizuojami užsiėmimai atliekų rūšiavimo tema, supažindinama su Utenos regiono atliekų tvarkymo centro veikla.

Švietimą atliekų tvarkymo klausimais vykdo ir Savivaldybės specialistai. Rajono savivaldybės administracija deda daug pastangų šioje srityje: platinami lankstinukai atliekų tvarkymo klausimais, skatinami ir finansuojami moksleivių projektai bei akcijos atliekų tvarkymo tema. Rajono savivaldybėje taip pat vykdomos pavienės švietėjiškos atliekų tvarkymo iniciatyvos ir veiksmai.

Aišku, mums visiems norėtųsi žymiai geresnių, gražesnių ir greitesnių rezultatų. Dėl to nesiginčijame. Tačiau skaudu, kad šie Tarybos nariai nesupranta, kad sėkmingas atliekų tvarkymo sistemos įgyvendinimas neįmanomas be aktyvaus gyventojų dalyvavimo, todėl labai svarbu nuolat teikti informaciją apie atliekų tvarkymo aktualijas, atliekų tvarkymo įrenginius, atliekų rūšiavimą ir kelti visuomenės aplinkosauginio sąmoningumo lygį.

Vos keletą metų ši atliekų tvarkymo sistema diegiama mūsų krašte, todėl labai svarbus visų savivaldybės institucijų, bendruomenių glaudus bendradarbiavimas ir veiklos koordinavimas atliekų tvarkymo klausimais. Šiuos klausimus išspręsime tik tada, kai bus sutelktos visų, aktyvių bendruomenės, o ypač rajono Tarybos narių pastangos į šį svarbų darbą. Iš Tarybos narių mes noriai laukiame konkrečių ir racionalių pasiūlymų. Nepagrįsta kritika yra tik tuščias laiko švaistymas ir tai nieko gero neduoda. Tik kelia destrukciją, gimdo pyktį ir nepasitikėjimą bendruomenėje. Tad iš šių Tarybos narių laukiame konkrečių pasiūlymų, pozityvaus darbo, kurio dėka ir išspręsime visas esamas problemas.
 

Rajono Savivaldybės informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite