ČAGA – ŽVILGSNIS Į JOS AUGIMĄ, TRADICIJAS, NAUDĄ IR PANAUDOJIMĄ

0
226
čaga

Čaga (Inonotus obliquus) – tai grybų rūšis, šimtmečius naudojama tradicinėje medicinoje. Grybas paprastai auga ant beržų šaltuose Šiaurės pusrutulio regionuose, pavyzdžiui, Sibire, Kanadoje ir Aliaskoje. Šių vietinių gyventojų šiose vietovėse čaga buvo vartojama dėl tariamo jos teigiamo poveikio sveikatai, o pastaruoju metu dėl galimų gydomųjų savybių ji išpopuliarėjo Vakaruose.

Chaga grybo augimas ir derliaus nuėmimas

Tai parazitinis grybas, augantis ant beržų. Jis paprastai pasirodo kaip juodas sumedėjęs augalas ant medžio žievės, o jo branda gali trukti nuo penkerių iki dvidešimties metų. Čagos augalo dydis gali būti nuo kelių centimetrų iki kelių pėdų skersmens.

Norint surinkti derlių, paprastai nuo beržo šis grybas pašalinamas pjūklu arba kirviu. Nuimtas jsi džiovinamas ir sumalamas į smulkius miltelius, kurie naudojami įvairiems preparatams gaminti. Tačiau nebūtinai galima įsigyti tik milteliais, gabalėlių arba ekstrakto pavidalu šio grybo taip pat būna.

Čaga ir tradicijos

Ji nuo seno naudojama tradicinėje medicinoje regionuose, kuriuose ji auga, įskaitant Sibirą, Kanadą ir Aliaską. Sibire ji žinoma kaip „nemirtingumo grybas” ir buvo naudojama įvairiems negalavimams, įskaitant skrandžio problemas, odos ligas, gydyti.

Tradicinėje Sibiro medicinoje čiaga paprastai vartojama kaip arbata. Arbata gaminama kelias valandas verdant chagą vandenyje, taip iš grybo išgaunami naudingi junginiai. Teigiama, kad gauta arbata yra šiek tiek kartaus skonio ir tamsaus, žemės aromato.

Chaga nauda

Manoma, kad dėl didelės naudingų junginių koncentracijos čaga gali būti naudinga sveikatai. Keletas svarbiausių privalumų:

  • Imuninės sistemos palaikymas: čiaga turi daug beta gliukanų – polisacharidų, kurie, kaip įrodyta, stimuliuoja imuninę sistemą. Tai gali padėti organizmui kovoti su infekcijomis ir ligomis.
  • Antioksidacinės savybės: čagoje taip pat gausu antioksidantų, o jie gali padėti apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Tai gali padėti sumažinti uždegimą ir netgi sumažinti lėtinių ligų riziką.
  • Priešuždegiminis poveikis: vis dažniau aptinkama tyrimų, kad čaga pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti uždegimą organizme. Tai gali būti naudinga sergantiesiems lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, artritu ar uždegiminėmis žarnyno ligomis.

Dažniausi čagos vartojimo būdai

Yra keletas čagos vartojimo būdų:

  • Arbata: vienas iš labiausiai paplitusių chaga vartojimo būdų – išvirti ją į arbatą. Norėdami tai padaryti, paprasčiausiai kelias valandas pavirkite gabalėlį čagos vandenyje, perkoškite skystį ir išgerkite.
  • Milteliai: puikiai tik berti į kokteilius, sriubas ir kitus receptus, kad gautumėte papildomų maistinių medžiagų.
  • Kapsulės: tai tie patys milteliai, tačiau daug patogiau vartoti – 1-2 kapsulės per dieną ir esate užtikrinti, kad nesudėtingai gavote norimą šio grybo miltelių dozę. Būtent tokį variantą mes ir siūlome. Be to, turėdami kapsules, galite vartoti ir milteliais – užtenka tik išardyti apvalkalą.
  • Ekstraktas: koncentruota grybo forma, paprastai lašinama į vandenį ar kitus gėrimus. Tai patogus variantas tiems, kurie nori mėgautis čagos naudingomis savybėmis, tačiau jiems nereikia virti arbatos ar dėti miltelių į receptus.

Kodėl mes siūlome kapsules?

  • Pirma, kapsulės yra patogus ir paprastas būdas vartoti papildus. Nereikia rūpintis dozavimu, be to, jas galima greitai ir lengvai užgerti vandeniu ar kitais gėrimais. Dėl to kapsulės yra puikus pasirinkimas žmonėms, kurie nuolat keliauja arba neturi laiko pasiruošti šio grybo vartojimui kitomis formomis.
  • Antra, kapsulės užtikrina visad tą pačią šio grybo dozę. Vartojant čiagą kitomis formomis, pavyzdžiui, milteliais ar arbatomis, gali būti sunku nustatyti tikslų vartojimo kiekį.
  • Trečia, kapsulės gali padėti užmaskuoti čagos skonį ir kvapą, kuris kai kuriems žmonėms gali būti nemalonus. Vartojant ją kapsulėmis, galima išvengti skonio ir kvapo, tačiau vis tiek gauti visas jos naudingąsias savybes.
  • Galiausiai, kapsulės, palyginti su kitomis čagos formomis, yra ilgesnio galiojimo laiko. Milteliai ir arbatos laikui bėgant gali suirti ar prarasti maistingąsias savybes, todėl gali sumažėti jų stiprumas ir veiksmingumas. Todėl ilgainiui, kapsulės tampa patogesniu ir ekonomiškesniu pasirinkimu.

Renkantis chaga produktus svarbu ieškoti aukštos kokybės šaltinių, kurie buvo surinkti tvariai, būtent tokius produktus siūlo DailySpoon. Taip pat svarbu pasitarti su savo sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant vartoti šį papildą, ypač jei turite kokių nors sveikatos sutrikimų arba vartojate vaistus. Svarbu, kad įsitikintumėte, jog ją vartoti jums bus saugu.

Šaltiniai:

  1. https://www.msafungi.org/inonotus-obliquus
  2. https://doi.org/10.1016/j.jep.2014.05.050
  3. https://doi.org/10.1155/2012/947162
  4. https://doi.org/10.1002/biof.1353
  5. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.06.012
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/
  7. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/chaga
  8. https://doi.org/10.1615/intjmedmushr.v11.i2.20
  9. https://www.healthline.com/nutrition/chaga-mushroom
  10. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1477/chaga-mushroom

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite