A. DULKYS: ZARASUOSE SVEIKATOS PASLAUGOS YRA UŽTIKRINAMOS

0
140
photo 3911981
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, lankydamasis Zarasų ligoninėje, iš kurios liepos pradžioje išėjo 12 gydytojų, tikina, kad sveikatos priežiūros paslaugų teikimas Zarasuose gyventojams yra užtikrinamas ir situacija yra stabili.

 
„Noriu užtikrinti Zarasų savivaldybės gyventojus, kad šiuo metu visos paslaugos jiems tikrai bus užtikrintos“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Dulkys.
 
Pasak ministro, Zarasų rajoną šiuo metu intensyviau stebi ir prižiūri nacionalinė Greitosios medicinos pagalbos tarnyba. A. Dulkys patikino, kad tarnyba yra pasiruošusi suteikti papildomas pajėgas, jei situacija rajone keistųsi.
 
„Kalbėjome su nacionalinės Greitosios medicinos pagalbos tarnybos vadovu, yra padidintas tarnybos monitoringas. Šiuo metu situacija yra labai stabili ir normali, vyksta visi pervežimai. Dirba tiek brigadų, kiek ir dirbdavo anksčiau, tačiau tarnyba pasiruošė planą“, – tikino ministras.
 
 „Jeigu būtų poreikis, Zarasų savivaldybei iš karto būtų įjungtos papildomos paslaugos, papildomos brigados ir sprendžiamos problemos. Šiuo metu tokio poreikio nėra, situacija yra labai stabili, tačiau jeigu reiktų, šita tarnyba yra pasiruošusi“, – akcentavo A. Dulkys.
 
Anot jo, Zarasuose taip pat yra užtikrinamas ir pirminių priežiūros paslaugų teikimas. A. Dulkys pabrėžė, kad dėl antrojo sveikatos priežiūros lygio paslaugų Zarasų rajonui yra pasiruošusios padėti aplinkinės savivaldybės. 
 
„Kalbėjome ir su pirmine priežiūra, tai matau, kad pirminės priežiūros paslaugos šiuo metu yra stabilios, viskas yra užtikrinama. O dėl antro lygio tikrai įsijungs Visagino ir kitos savivaldybės“, – akcentavo politikas.
 
„Kalbėjau su Visagino miesto meru, nes tai yra savivaldybė, kuri šiuo metu daugiausiai prisideda prie situacijos valdymo. Visos Visagino gydymo įstaigos yra pilnai pasiruošusios pagalbai Zarasų savivaldybei, tai ir daro šiuo metu. Situacija yra stabili, valdoma, yra labai, palyginus, nedideli srautai, visos paslaugos užtikrinamos“, – tikino A. Dulkys.
 
Šiuo metu pacientai, kuriems reikia antrinio lygio sveikatos priežiūros paslaugų, yra nukreipiami į Visagino arba Ignalinos rajonų ligonines.
 
„Dėl antrinių paslaugų pacientai yra nukreipiami į kitos savivaldybės įstaigą, atstumas čia tikrai yra mažas, Vilniuje žmonės važiuoja ir ilgesnį atstumą. Pasitikrinau visus skaičius ir situaciją, bendravau su Visagino meru, mane patikino, kad situacija ten visiškai stabili, normaliai visos paslaugos suteikiamos“, – sakė ministras.
 
Ministras įspėja – reikia kuo greičiau priimti politinius sprendimus
Pasak sveikatos apsaugos ministro, Zarasuose medikai buvo įtraukti į politinius žaidimus, todėl, anot jo, pasitraukė iš darbo ligoninėje. A. Dulkys pabrėžė, kad negalima naudotis medikų bendruomene siekiant politinių tikslų.
 
„Man labai gaila ir tikrai nenorėčiau, kad ateityje taip būtų, kad medikų problemas, pacientų saugumą, pacientų paslaugų kokybę mes paverstume politine žaidimų aikštele. Nes tą, ką matau, ką kai kurie politikai daro, apie ką diskusijos vyksta, yra tiesiog politinių žaidimų aikštelė ir mes neturėtume to daryti“, – sakė ministras.
 
„Mano pozicija yra tokia – nustokime žaisti politinius žaidimus ir pradėkime rūpintis pacientų gerove“, – akcentavo A. Dulkys.
 
Jo teigimu, Zarasų rajono savivaldybė turi kuo greičiau parengti veiksmų planą dėl ligoninės reorganizavimo ir sveikatos centro kūrimo. Ministras planuoja rugsėjo mėnesį apsilankyti Visagine, kur įvertins bendrą, strateginį Zarasų, Ignalinos ir Visagino savivaldybių planą tolimesniam bendradarbiavimui.
 
„Savivaldybė turėtų greitesnį savo veiksmų planą, kurį galėtume aptarti jau rugsėjo mėnesį, kaip yra sprendžiamos problemos“, – pabrėžė A. Dulkys.
 
„Rugsėjo mėnesį planuoju lankytis Visagine. Yra parengtas Zarasų, Ignalinos ir Visagino savivaldybių projektas, priimti jų strateginiai sprendimai, kad reikėtų daugiau bendradarbiauti ir turėti bendrų viešųjų paslaugų regioninėje zonoje, kur būtų daugiau bendradarbiaujama ne tik sveikatos, bet ir susisiekimo, kitų sričių klausimais“, – sakė ministras.
 
Jis patikino, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) yra pasiruošusi padėti šioms savivaldybėms rengiant strateginį planą.
 
„Šiuo metu yra rengiamas strateginis šių savivaldybių bendradarbiavimo planas, todėl aš pasakiau ir Zarasų savivaldybės merei, ir Visagino merui, kad mes tikrai esame pasiruošę padėti, konsultuoti, paremti, kiek reikėtų“, – teigė A. Dulkys.
 
Tačiau, pabrėžė ministras, jei nebus priimti sprendimai dėl sveikatos centrų įkūrimo ir ligoninės reorganizavimo, bus prarastos ne tik investicijos, bet ir medikai bei pacientai.
„Jeigu nebus nustota medikų bendruomenę naudoti politiniams tikslams, jeigu savivaldybėse nebus priimti sprendimai dėl sveikatos paslaugų ateities, tai mes prarasime ir investicijas, ir medikus, ir prarasime pacientus“, – aiškino ministras.
 
„Turime priimti kuo greičiau visus politinius sprendimus, kad kuo greičiau būtų aiškumas, kaip čia bus vystomos sveikatos paslaugos, kad medikų bendruomenė ir pacientai žinotų, kokios paslaugos vystomos“, – pabrėžė A. Dulkys.
 
Zarasų merė dėl susidariusios situacijos kaltina buvusį vadovą
Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė ketvirtadienį žurnalistams tvirtino, kad buvęs ligoninės vadovas Remigijus Lamanauskas, palikdamas direktoriaus pareigas, neužtikrino tolimesnio sklandaus gydymo įstaigos darbo.
 
„Gaila ir labai skaudu, kad įvyko toks dalykas, kad į tai įtraukti Zarasų rajono gyventojai pačioje skaudžiausioje mums gyvenimo srityje“, – sakė N. Guobienė.
 
„Ir kodėl buvęs vadovas taip pasielgė, kodėl išeidamas iš darbo savo noru neužtikrino sklandaus tolimesnio ligoninės darbo, kodėl sąskaitoje, kur atlyginimai būtini išmokėti žmogui, nėra lėšų, nepilni 5 tūkstančiai, o jau esu ne kartą minėjusi, apyvartinėje sąskaitoje būna apie 200–300 tūkstančių…“ – kalbėjo Zarasų merė.
 
Jai gaila ir dėl iš darbo išėjusių 12 medikų. Anot merės, buvęs gydymo įstaigos vadovas R. Lamanauskas neperdavė informacijos apie planuojamą medikų pasitraukimą ir tikino valdantis situaciją.
 
„Ir kodėl medikai pasitraukė vienu metu iš darbo irgi gaila. Ne kartą kalbinome, kvietėme į pokalbį buvusį direktorių, nes iš nuogirdų girdėdavome apie planuojamus išėjimus iš darbo, bet pats buvęs direktorius tokios informacijos mums nepateikė“, – pasakojo N. Guobienė.
 
Anot jos, ligoninės gydytojai dar birželio pabaigoje planavo pasitraukti iš darbo, o R. Lamanauskas pats ieškojo, kas galėtų ateiti dirbti vietoje jų. Tačiau, pabrėžė merė, pasitraukė visi darbuotojai vienu metu.
 
„Ir kontaktų prašėme gydytojų, bet jis sakė, kad su jais bendrauja. Ir sakė, kad jau turi pretendentų gydytojų į jų vietą, o birželio 29 dieną bus pokalbiai. Bet pasitraukė vienu metu visi, įtikinėdami, kad vyks ligoninės darbas sklandžiai“, – kalbėjo Zarasų merė.
 
Ieškomas naujas ligoninės direktorius
Zarasų merė patikino, kad šiuo metu ieškomas naujas nuolatinis ligoninės direktorius.
 
„Be abejo, konkursas yra, bet ieškome, kalbiname, padėtis nėra lengva šiuo metu. Bet pokalbiai vyksta“, – teigė N. Guobienė.
 
ELTA primena, kad sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys ketvirtadienį lankosi Zarasų rajono gydymo įstaigose. Ministras bando aiškintis, kaip normalizuoti situaciją Zarasų ligoninėje, iš kurios liepos pradžioje išėjo 12 gydytojų.
 
Liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės įgyvendintu ligoninės reorganizavimu.
 
Išėję gydytojai sakė, kad galutinį sprendimą palikti darbovietę nulėmė birželio pabaigoje įvykęs Zarasų rajono savivaldybės merės ir vicemerės susitikimas su ligoninės bendruomene. Anot jų, susitikimo metu nebuvo atsakyta į medikų klausimus dėl ligoninės tolimesnės veiklos, neatsižvelgta į gydytojų prašymus nekurti naujo juridinio vieneto.
 
Zarasų ligoninėje dėl gydytojų trūkumo buvo sustabdyta Vidaus ligų skyriaus, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus, Dienos chirurgijos skyriaus veiklos.
Taip pat sustabdyta teisė teikti antrines ambulatorines kardiologo, neurologo, pulmonologo asmens sveikatos priežiūros paslaugas.
 

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
 
Arūnas Dulkys. ELTA / Dainius Labutis

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite