ZARASŲ VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE NAUJOS KNYGOS APIE STIPRIOS DVASIOS ASMENYBES

0
21
20220927 163824

Skaitytojus kviečiame susipažinti su Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos knygų fondus papildžiusiais naujais leidiniais, kuriuos dovanojo bibliotekos bičiulis, poetas, kunigas Justas Jasėnas.

Knygų lentynoje Viktorijos Plečkaitytės MVS „Palaimintasis Jurgis Matulaitis. Štrichai portretui“ (2022). Jurgis Matulaitis (1871 –1927) – Lietuvos palaimintasis ir Vilniaus vyskupas ir arkivyskupas, vienintelis palaimintuoju paskelbtas XX amžiaus pradžios lietuvis. Jis gimė prieš 151 metus, balandžio 13-ąją netoli Marijampolės, Lūginės kaime, ūkininkų šeimoje.  J. Matulaitį 1987 m. birželio 28 d. beatifikavęs popiežius Jonas Paulius II, pavadino šį ištikimą Dievo tarną „žmogumi pagal Dievo širdį“. Sesuo Viktorija Plečkaitytė MVS, taip pat mariampolietė, knygoje sudėjo straipsnius, jos rengtus spaudai nuo 2012 m. Šioje knygoje rasime ne nuoseklų pasakojimą, o bandymus atrasti vieną kitą žingsnį to šventumo kasdienybėje kelio, kuriuo ėjo tėvas Jurgis Matulaitis.

Vaidotas Žukas, dailininkas, žurnalistas, meno renginių kuratorius, dailės knygų sudarytojas, Palaimintojo Teofiliaus Matulionio fondo pirmininkas yra fotografijų albumo „Palaimintasis vyskupas kankinys Teofilius Matulionis“ (2019) autorius. Jis yra pasakęs, kad vyskupas Teofilius Matulionis (1873­–1962) buvo žmogus, kurio gyvenimo dramą bus galima imti prototipu geram istoriniam ar psichologiniam romanui, kelių serijų filmui. Šioje fotografijų knygoje ašį sudaro įvairiomis istorinėmis ir buitinėmis aplinkybėmis fotografuoto vyskupo portretai.

Knygų lentynoje kardinolo Sigito Tamkevičiaus SJ dienoraščiai „Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai: 1968–1988“ (2022). Kaip sakė pats kardinolas, knygoje jis bandė kuo tiksliausiai parodyti priespaudos ir kovos metus. Viskas, ką skaitytojas užrašuose-dienoraštyje ras, yra faktai: vardai ir pavardės ne tik žmonių, kurie per sovietmetį kentėjo bei kovojo, bet ir vykdžiusių priespaudą arba talkinusių priespaudos nešėjams. 1975–1983 m. kun. S. Tamkevičius SJ buvo Kybartų bažnyčios klebonas. 1972 m. pasirodžiusio pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika” steigėjas ir redaktorius. 1978 m. lapkričio 13 d. kartu su keturiais kunigais įkūrė Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetą, klebonavo ir dirbo pogrindyje, iki kol 1983 m. buvo suimtas. Istorikas Arūnas Streikus prilygino knygą aštraus siužeto trileriui. 

Parengė Jolanta Lementauskienė,

Zarasų raj. sav. viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja

Nuotraukos Inesos Dumbravienės

20220927 163510

20220927 163540

20220927 163726 1

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite